Βίντεο: Τα Ταμπακαριά και η αξιοποίηση τους. Λίγα λόγια για την ιστορία τους…

14.07

Ο δρόμος έχει ανοίξει για την αξιοποίηση των Ταμπακαριών στα Χανιά καθώς τα 26 κτήρια επί της οδού Βιβιλάκη έχουν κριθεί διατηρητέα. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων, Γιώργο Ξανθουδάκη, «οι ιδιώτες ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν στην αξιοποίηση τους με βάση τις προδιαγραφές που απαιτούν κτήρια που κρίνονται διατηρητέα με την αυστηρή προϋπόθεση να μην αλλοιωθεί ο αρχιτεκτονικός τους χαρακτήρας».
 
Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει μόνο από τους ιδιώτες υπογραμμίζει ο Δημοτικός Σύμβουλος Άρης Παπαδογιάννης καθώς οι ιδιοκτήτες πρέπει να βοηθηθούν από χρηματοδοτικά προγράμματα, καθώς το κόστος αποκατάστασης είναι πολύ μεγάλο και λίγοι έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν με αποτέλεσμα τα Ταμπακαριά να μείνουν περίπου στην ίδια κατάσταση.
 
Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή έχει ανοίξει και ο δρόμος της αποκατάστασης και για τα 17 κτίσματα που βρίσκονται στην Αγία Κυριακή, με τον Άρη Παπδογιάννη να απαντά ότι θα πρέπει να τηρηθούν πιστά οι προδιαγραφές για τη χρήση των κτηρίων. Να θυμίσουμε ότι η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικού Σχεδιασμού και Αδειοδοτήσεων έχει προτείνει τα κτήρια αυτά να χρησιμοποιηθούν ως γραφείο, κατοικία, χώρο πολιτιστικών δράσεων, αναψυχής χαμηλής όχλησης, τουριστικό κατάλυμα ή προβολής μουσειακών εκθεμάτων.
 
Για την ιστορία τα Ταμπακαριά είναι μία από τις παλαιότερες συνοικίες των Χανίων που είναι συνδεδεμένη με τη βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής κυρίως τη δεκαετία του ‘50, φιλοξενώντας μονάδες βυρσοδεψίας.
Η λειτουργία των βυρσοδεψείων με βάση έγγραφα και αναφορές χρονολογείται από την περίοδο της Αιγυπτιοκρατίας στην Κρήτη μεταξύ 1830 και 1840 και η χωροθέτηση τους εκεί, δεν ήταν τυχαία.

Βρισκόταν «πάνω» στο κύμα, με νερά που ευνοούσαν τη διαδικασία της επεξεργασίας δέρματος.

Σήμερα από τα περίπου 50 που λειτουργούσαν την περίοδο της αιχμής τους, λειτουργούν μόνο τρία