Βίντεο: Τα τροχαία η πρώτη αιτία θανάτου στους νέους. Τα αποτελέσματα του 4ου μαθ. διαγωνισμού

15.06

Η Τζωρτίνα (βλ. βίντεο) είναι μαθήτρια λυκείου και στέλνει το δικό της μήνυμα για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων στους παρευρισκόμενους της τελετής βράβευσης των νικητών του 4ου Διεθνούς μαθητικού διαγωνισμού Πολυμέσων για την οδική ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Η ίδια ήταν μαθήτρια δημοτικού όταν έχασε τον πατέρα της σε τροχαίο 8 χρόνια πριν.
 
Τα τροχαία δυστυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως στους νέους από 15 έως 29 ετών. Το δυσάρεστο είναι ότι παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλοι γνωρίζουν κάποιον που έχασε άδικα τη ζωή του σε κάποιο τροχαίο, δεν αλλάζουν νοοτροπία για να γίνουν πιο συνετοί οδηγοί και τα δυστυχήματα εξελίσσονται στη σύγχρονη μάστιγα της Κρήτης.
 
Στην τελετή βράβευσης του 4ου Ετήσιου Διεθνή μαθητικού – Φοιτητικού Διαγωνισμού Πολυμέσων, που είναι μια πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Τροχαίων Δυστυχημάτων, «Ο Άγιος Χριστόφορος» βραβεύτηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, σχολεία του νομού που συμμετείχαν με τη δημιουργία βίντεο, αφίσας ή ηχητικού μηνύματος.
 
Το πρώτο βραβείο και δεύτερο βραβείο κατέκτησε το ΓΕΛ Ελευθερίου Βενιζέλου με τους τίτλους στα βίντεο «Η αμέλεια του θύτη κοστίζει ζωές» και «Τα μάτια σας στο δρόμο και όχι στο κινητό», αντίστοιχα.
 
Στους μαθητές του Γυμνασίου το πρώτο βραβείο δόθηκε στο Γυμνάσιο Καντάνου με τον τίτλο «Έτσι ξαφνικά…»ενώ στους μαθητές δημοτικού το πρώτο βραβείο κατέκτησε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κισάμου με το βίντεοκλιπ «Πριν να είναι αργά».
 
Η επιτροπή αξιολόγησης απέδωσε βραβεία και στις υπόλοιπες κατηγορίες σε διάφορα σχολεία της χώρας και της Κύπρου, με τους πρώτους να λαμβάνουν το βραβείο των τριήμερων διακοπών σε ξενοδοχεία της Κρήτης.
 
Αν και τα μηνύματα που εστάλησαν από την αίθουσα του πνευματικού κέντρου και όλους τους ομιλητές ήταν πολύ σημαντικά, η αίθουσα δε γέμισε ενώ οι μαθητές είχαν σχολάσει από τα σχολεία τους λόγω των εκδηλώσεων εορτασμού της 17 Νοέμβρη…