[Βίντεο] : Θύελλα σάρωσε το Μπρίσμπεϊν με βροχή και χαλάζι

09.54

 
Χωρίς ρεύμα έμειναν χιλιάδες σπίτια -και άλλα, χωρίς… στέγες- από την σαρωτική κακοκαιρία που αιφνιδίασε το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, πλημμυρίζοντας τους δρόμους και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. Οι κάτοικοι μιλούν για την σφοδρότερη κακοκαιρία εδώ και δεκαετίες, οι ασφαλιστικές εταιρείες μιλούν για καταστροφή και οι αρχές έχουν κινητοποιήσει και τις στρατιωτικές δυνάμεις για τον καθαρισμό των δρόμων, την ώρα που το κόστος των ζημιών εκτιμάται ότι ξεπερνά το ένα εκατ. αυστραλιανά δολάρια.
 
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες δείχνουν ότι η πόλη γλίτωσε τουλάχιστον το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, με τις αναφορές να περιορίζονται σε 12 τραυματίες.
 
 
Το Μπρίσμπεϊν αιφνιδιάστηκε από τη βροχή, το χαλάζι και τους ισχυρότατους ανέμους: Αρκετοί δρόμοι πλημμύρισαν, το χαλάζι που έπεσε είχε μέγεθος «σαν μπαλάκι του τένις» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα αυστραλιανά ΜΜΕ ενώ οι άνεμοι ξήλωσαν στέγες και αναποδογύρισαν ακόμη και μικρά αεροσκάφη.
 
Σύμφωνα με τις αναφορές, περίπου 90.000 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα εξαιτίας της πτώσης δέντρων σε καλώδια ηλεκτροδότησης. Προβλήματα καταγράφηκαν επίσης στις αεροπορικές και τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Μέχρι το πρωί της Παρασκευής, χωρίς ρεύμα παρέμεναν 68.000 σπίτια.
 
 
Ο επικεφαλής της περιφέρειας του Κουίνσλαντ, Κάμπελ Νιούμαν, είπε πως επρόκειτο για «την σφοδρότερη καταιγίδα που έπληξε το Μπρίσμπεϊν από το 1985». 
 
Σε ορισμένα σημεία, οι δρόμοι μοιάζουν με εμπόλεμη ζώνη, καθώς δέντρα, κομμάτια από κτίρια και πινακίδες έχουν ξηλωθεί από τον άνεμο. Το συνεδριακό κέντρο που φιλοξένησε πρόσφατα τις εργασίες της Συνόδου της G20 έχει επίσης υποστεί ζημιές από το χαλάζι και το νερό.