Βίντεο: Το «Αρνί Κρήτης» ταξιδεύει στην Ε.Ε. για να γίνει ΠΟΠ

16.05

Τις επόμενες ημέρες η Περιφέρεια Κρήτης θα στείλει τον Φάκελο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να πάρει τις εγκρίσεις το «Αρνί Κρήτης» ώστε να ταξιδέψει στην Ε.Ε. και να χαρακτηριστεί ως προϊόν ΠΟΠ. Μετά από 7 μήνες προσπαθειών, παρουσιάστηκε στο Ηράκλειο η μελέτη για το Αρνί Κρήτης, το οποίο θα πιστοποιεί ντόπιες ράτσες για να λάβουν οι κτηνοτρόφοι την προστιθέμενη αξία για το προϊόν τους.

Την απάντηση της προσπαθεί να δώσει το επόμενο διάστημα η Κρήτη στις παράνομες ελληνοποιήσεις αρνιών. Βουλγάρικα, Ρουμάνικα και από άλλες χώρες αμνοερίφια βαφτίζονται κρητικά σε χαμηλές τιμές, δημιουργώντας έναν αθέμιτο ανταγωνισμό στα ντόπια κρέατα. Η απάντηση έχει όνομα και αυτό είναι το «Αρνί Κρήτης», ως Προϊόν Προστατευόμενης  Ονομασίας Προέλευσης το οποίο παρουσιάστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε στη Περιφέρεια ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος-Χωροταξίας-Ενέργειας Νίκου Καλογερή, του Περιφερειακού Συμβούλου και μέλους του Δ.Σ. της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, Σταύρου Τζεδάκη, εκπροσώπων φορέων, της εταιρείας Proactive ΑΕ που συνέβαλλε στην υλοποίηση της μελέτης και υπηρεσιακών στελεχών.

Στόχος είναι να βλέπουν οι κτηνοτρόφοι την ποιότητα στα αρνιά τους να έχει την αντίστοιχη τιμή πώλησης αλλά και οι καταναλωτές να ξέρουν ότι το κρέας που αγοράζουν είναι όντως κρητικό. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ως ΠΟΠ δεν θα είναι όλες οι φυλές των αρνιών αλλά οι Κρητικές ράτσες.

Η υπόθεση αυτή δε θα είναι κάτι εύκολο γιατί υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα στην Ευρώπη ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι διαδικασίες για την κατοχύρωση ως ΠΟΠ και του «Κατσικιού Κρήτης».