Νησιά του Σολομώντα: Τρεις νεκροί και 30 αγνοούμενοι από στιγμιαίες πλημμύρες

09.57
Στους 10.000 οι άστεγοι, πρόκειται για το 1/7 του συνολικού πληθυσμού της Χονιάρα – Φόβοι για εξάπλωση του δάγγειου πυρετού
 
Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, ενώ ακόμη τριάντα φέρονται ως αγνοούμενοι σήμερα, μετά τις στιγμιαίες πλημμύρες στην πρωτεύουσα των Νησιών του Σολομώντα, Χονιάρα, τις οποίες οι υπηρεσίες διάσωσης χαρακτηρίζουν μια από τις χειρότερες καταστροφές σε αυτό του αρχιπέλαγος του Νότιου Ειρηνικού.
 
Ειδικότερα, το βράδυ της Πέμπτης ολόκληρες συνοικίες ερήμωσαν, όταν ο ποταμός Ματανικάου που διασχίζει την πόλη υπερχείλισε ξαφνικά, ύστερα από κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις.
 
«Η κατάσταση είναι καταστροφική. Ουδέποτε είχαμε τέτοιου είδους βροχοπτώσεις στο Γκουνταλκανάλ», στο νησί όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα, δήλωσε η Ρουντάμπα Χόντκερ, υπεύθυνη στα Νησιά του Σολομώντα του αναπτυξιακού προγράμματος για τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.
 
Δέκα χιλιάδες άνθρωποι είναι άστεγοι, πρόκειται δηλαδή για το ένα έβδομο του συνολικού πληθυσμού της Χονιάρα, πρόσθεσε η ίδια. Δεκαέξι καταφύγια δημιουργήθηκαν, μέσα σε σχολεία.
 
Οι ΜΚΟ και οι υπηρεσίες διάσωσης φοβούνται εξάπλωση του δάγγειου πυρετού, μιας λοιμώδους νόσου που μεταδίδεται από τα κουνούπια, η οποία τις περισσότερες φορές δεν είναι θανατηφόρα αλλά αποδυναμώνει για πάντα τον οργανισμό του ασθενή. Ο δάγγειος πυρετός είναι ήδη πολύ διαδεδομένος στα Νησιά του Σολομώντα.
 
Ωστόσο, η ξαφνική αύξηση της στάθμης του νερού του ποταμού προκλήθηκε ύστερα από πολλές ημέρες ισχυρών βροχοπτώσεων, οι οποίες συνεχίζονται και την Παρασκευή.
 
«Η στάθμη του νερού συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε ο Σούνε Γκούντιτς, περιφερειακός υπεύθυνος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Να σημειωθεί πως η υπηρεσία του ΟΗΕ δεν έχει επί του παρόντος πληροφορίες για την κατάσταση έξω από την πρωτεύουσα.

protothema.gr