Και δεν υπάρχουν σπίτια και οι τιμές στα ύψη – Σε απόγνωση όσοι ψάχνουν σπίτι στα Χανιά

14.43

Ψάχνεις σπίτι να νοικιάσεις στα Χανιά; Θες να αγοράσεις αλλά να μην το ξεχρεώνεις μια ζωή; Μόνο σαν ανέκδοτο ακούγεται αυτό τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και στους ενοικιαστές. Οι τιμές στις τουριστικές περιοχές έχουν κυριολεκτικά ξεφύγει προς τα πάνω. Σύμφωνα με τον σύλλογο μεσιτών Χανίων το τετραγωνικό μέτρο στην πόλη προς πώληση μπορεί να ξεπεράσει ανάλογα τις παροχές και τις 3.500 ευρώ. Δηλαδή ένα καινούριο διαμέρισμα 100τ.μ. κοστίζει 350.000 ευρώ.

Η ζημιά στην κτηματαγορά από τη βραχυχρόνια μίσθωση σε τουριστικές πλατφόρμες είναι τεράστια. Πλέον σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 60% των σπιτιών προς ενοικίαση στα Χανιά ανήκουν στην κατηγορία του airbnb και όσες οικίες απομένουν για μακροχρόνια μίσθωση έχουν κάτι ενοίκια που πριν λίγα χρόνια τα έβλεπες για μίσθωση βίλας.

Στο σαφάρι αναζήτησης μιας οικίας και στην άνοδο των αντικειμενικών αξιών, έρχεται να προστεθεί και το πρόβλημα εκείνων που βρίσκουν δουλειά στα Χανιά αλλά δεν έχουν που να μείνουν, αλλά και των φοιτητών που σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν να ψάχνουν σπίτι για να σπουδάσουν από Οκτώβρη.

Στο Νομό Χανίων η μέση τιμή πώλησης κατοικίας το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 αυξήθηκε σύμφωνα με μεσιτικό σαιτ  7.00%, στο Νομό Ρεθύμνου 7,80% στο Νομό Ηρακλείου 6,50%, στο Νομό Λασιθίου 6,30%.