Και κάτι καλό: Ξανά στους δρόμους ο κινητός μαστογράφος της Περιφέρειας

10.13

Μετά από τρία χρόνια ο Πολάκης υπέγραψε την σχετική υπουργική απόφαση για να κάνουν δωρεάν μαστογραφίες οι Κρητικές

Η μονάδα, που εδώ και σχεδόν 10 χρόνια προσφέρει τα μέγιστα στον κρητικό (γυναικείο) πληθυσμό φαίνεται ότι κατάφερε να νικήσει και τα τελευταία γραφειοκρατικά εμπόδια! Ο κινητός μαστογράφος της Περιφέρειας Κρήτης θα ξαναβγει στους δρόμους αφού μετά από 3 χρόνια καθυστερήσεων το υπουργείο Υγείας εδέησε να δώσει την έγκριση που απαιτούνταν από το νόμο και να μπορεί να επαναλειτουργήσει!

Την σχετική έγκριση προώθησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ.Πολάκης που χειρίστηκε το όλο θέμα προσπαθώντας κι αυτός να ξεπεράσει τις διοικητικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που το υπουργείο έχει. Και τελικά υπεγράφη η υπουργική απόφαση- που φέρει φυσικά την υπογραφή του υπουργού κ.Ξανθού! Ναι, χρειαζόταν μια υπογραφή 3 χρόνια για να λειτουργήσει ο μαστογράφος που έχει βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες στο νησί. Και δωρεάν?

?Ναι, νομίζουμε ότι αυτή η υπόθεση που το τελευταίο διάστημα μας ταλαιπώρησε έληξε με τον καλύτερο τρόπο? επιβεβαιώνει  ο γιατρός και πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης που είχε αλλεπάλληλες επαφές με τον κ.Πολάκη. Μάλιστα συναντήθηκαν και στην Αθήνα για τον σκοπό αυτό.

?Πρέπει να πω ότι από την στιγμή που εξηγήσαμε στον υπουργό κ.Πολάκη τι συμβαίνει, ήταν πολύ θερμός στο να λυθεί άμεσα το θέμα ανεξάρτητα από τα γραφειοκρατικά προβλήματα που συνεχώς προέκυπταν. Και τελικά εξασφαλίσαμε την υπουργική απόφαση δια χειρός Ανδρέα Ξανθού που κι αυτός βοήθησε πολύ? αναφέρει ο κ.Πιτσούλης.

Τι είχε συμβεί; Η Κινητή μονάδα Μαστογράφου της Περιφέρειας Κρήτης, μια μονάδα όπου οι γυναίκες άνω των 40 ετών μπορούν να κάνουν δωρεάν εξέταση μαστογραφίας είχε ήδη ξεκινήσει από την εποχή της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης .Η μονάδα άρχισε το 2012 την επαναλειτουργία της σε νέα βάση. Αλλά εκεί προέκυψε η εμπλοκή με τον σχετικό νόμο που απαιτούσε υπουργική υπογραφή και μόνο αυτή για την άδεια λειτουργίας- ενώ όλα είχαν γίνει καθόλα νομότυπα- βάσει της οποίας ο επίτροπος μπορούσε να δικαιολογεί τις δαπάνες που θα γίνονται από την πληρωμή του τεχνολόγου  μέχρι τα καύσιμα κλπ

Για τρία ολόκληρα χρόνια κολλούσε η υπόθεση και δεν εγκρινόταν οι δαπάνες, οποτε εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να κινηθεί ο μαστογράφος (που μάλιστα έχει και νέο αυτοκίνητο, έχει εκσυγχρονισθεί). Στο μεσοδιάστημα ο κ.Πολάκης είχε στείλει μια έγκριση, αλλά δεν θεωρήθηκε από τα εντελόμενα υπουργική απόφαση με συνέπεια να χρειαστεί μια νέα , όπως έγινε τώρα.

?Νομίζουμε πως το τέλος είναι καλό , όλα καλά! Για μας η πρωτοβουλία αυτή, αποτελεί μια κίνηση ζωής, μια κίνηση αλληλεγγύης και αναγνώρισης του ουσιαστικού ρόλου που έχουν διαχρονικά οι γυναίκες που χρειάζονται περισσότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στη σημασία της μαστογραφίας. Βασικοί στόχοι της πρωτοβουλίας, είναι η δημιουργία παιδείας πρόληψης, αλλά και η άρση των αρνητικών στερεότυπων.Μέσω και αυτής της Κινητής Μονάδας, η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει με όλες τις δυνάμεις οργανωμένα και στρατηγικά μαζί με τους Δήμους της Κρήτης και τις δομές της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, τον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού? τονίζει ο κ.Πιτσούλης και επισημαίνει ότι η παρουσία της κινητής μονάδας στους δήμους της Κρήτης, μέσα σε χωριά, και ενορίες, αποτελεί από μόνη της πηγή ενημέρωσης, παρακίνησης και ευαισθητοποίησης της γυναίκας, η οποία θα κάνει μερικά βήματα μόνο μέχρι την κινητή μονάδα για να υποβληθεί δωρεάν στη σωτήρια για τη ζωή της μαστογραφία.

?Όταν μιλάμε για καρκίνο του μαστού αναφερόμαστε σε μία από τις μεγαλύτερες σε συχνότητα κακοήθεια στον γυναικείο πληθυσμό. Ο μαστός που για τις γυναίκες είναι ένα όργανο γεμάτο συμβολισμούς όπως επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για όλους μας κάποτε ήταν πηγή ζωής? καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *