Καγκελάριος Αυστρίας: Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη – Τσίπρας: Είμαι αισιόδοξος για συμφωνία με τους εταίρους

15.32
Την αισιοδοξία του για συμφωνία με τους εταίρους εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Βιέννη, όπου συναντήθηκε με τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν. 
 
Ο αυστριακός καγκελάριος δήλωσε πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρέπει να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, με τήρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου και των υποχρεώσεων.
 
Ο Φάιμαν πρόσθεσε πως το παραπάνω πλαίσιο δεν πρέπει να επιβαρύνει παραπάνω τους έλληνες φορολογούμενους.
 
Συμπλήρωσε πως πρέπει να βρεθεί μια λύση ανάμεσα στο παλαιό πρόγραμμα και στο πρόγραμμα της νέα κυβέρνησης.
 
Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία με τους εταίρους αμοιβαία επωφελή με τους εταίρους.
 
«Εξάλλου δεν ακούσαμε μια βιθώσιμη εναλλακτική πρόταση» είπε ο κ. Τσίπρα και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην καταλήξουμε σε συμφωνία και πως ο μόνος λόγος θα ήταν η επιμονή στο λάθος.
 
Εάν εξ αυτού του λόγου δεν βρούμε λύση, τότε τορπιλίζουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
 
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον αυστριακό καγκελάριο για τη δήλωσή του ότι θα πέσουν έξω όσοι επενδύουν στην καταστροφή και πρόσθεσε -θυμιζοντας και το επιχείρημα του Γ.Βαρουφάκη στο Βεορλίνο- ότι όσοι επενδύον στην καταστροφή παίζουν με τον κίνδυνο ανόδου της ακρας δεξιάς, κάτι που έχει ήδη συμβεί στην Ελλάδα λόγω φτώχειας, όπως είπε.
 
Η επίσκεψη Τσίπρα στην Αυστρία
 
Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και καθώς η Βιέννη έχει βυθιστεί από το πρωί στο χιόνι, αλλά και της χιονοθύελλας που επικρατούσε στο αεροδρόμιο, είχε υπάρξει καθυστέρηση στη προσγείωση του αεροσκάφους του πρωθυπουργού.
 
Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκαν στην πλατεία, μπροστά στο Μέγαρο της Καγκελαρίας, με έντονες επευφημίες, πολλές δεκάδες Ελλήνων και Αυστριακών, φωνάζοντας συνθήματα και φέροντας πλακάτ στα οποία -μεταξύ άλλων- ζητείται η διαγραφή χρέους στην Ελλάδα. Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο κ. Τσίπρας εκφράζοντας προς αυτούς τις ευχαριστίες του.
 
Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκε ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, παρουσία μεγάλου αριθμού εκπροσώπων του διεθνούς Τύπου και δεκάδων τηλεοπτικών συνεργείων, τα οποία βρίσκονται στο Μέγαρο της Καγκελαρίας, υπογραμμίζοντας το τεράστιο ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης για τις συνομιλίες αυτές.
 
«Εκείνοι, οι οποίοι τώρα ήδη ελπίζουν πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποτύχει, πέφτουν έξω και μια τέτοια χαιρεκακία είναι ανάρμοστη» είχε τονίσει σε συνέντευξή του ο Φάιμαν.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, θέλει να αποφασίζει ο ίδιος για το πώς θα κάνει οικονομίες η Ελλάδα και αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να αναγνωρίζεται σε κάθε χώρα, επισημαίνει ο Βέρνερ Φάιμαν απαντώντας στο ερώτημα ποια πλευρά υποστηρίζει στην «αναμέτρηση ανάμεσα σε Μέρκελ και Τσίπρα».
 
Μιλώντας στην εφημερίδα Oesterreich, ο Βέρνερ Φάιμαν αναφέρει ότι κατά την άποψή του ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός έχει κάποιες καλές προσεγγίσεις, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, η δημιουργία ενός λειτουργικού φορολογικού συστήματος, που μπορεί να μην αρκούν, ωστόσο αποτελούν ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. 
 
 
 
tovima.gr