Κακοποίηση των Παιδιών. Κορύφωση της Πανελλαδικής Eκστρατείας από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

12.05

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την 19η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, υλοποίησε από την 1η Νοεμβρίου έως και την 19η Νοεμβρίου 2015, σε εθνικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των πολιτών ενάντια στα φαινόμενα Βίας κατά των Παιδιών, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Παράλληλα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε, εκπροσωπώντας τη χώρα μας, σε διεθνή εκστρατεία ενάντια στο φαινόμενο μαζί με άλλους 63 φορείς από 38 κράτη.

Η εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης κορυφώθηκε στις 19 Νοεμβρίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Πύργο, Κόρινθο, Κέρκυρα, Χαλκίδα, Αγρίνιο και Χανιά όπου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργάνωσε δράσεις με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών.

Ο Πρόεδρος του οργανισμού κος Κώστας Γιαννόπουλος παρουσιάσε την πραγματικότητα για κάθε παιδί θύμα Κακοποίησης στην Ελλάδα σήμερα. ?Εκατοντάδες παιδιά σήμερα κακοποιούνται από το σύστημα εξαιτίας της Έλλειψης χώρων φιλοξενίας, της Υπολειτουργίας ιδρυμάτων λόγω έλλειψης πόρων, της έλλειψης Εισαγγελέων Ανηλίκων πανελλαδικά, της καθυστέρησης διερεύνησης των καταγγελιών κακοποίησης. Παράλληλα παιδιά θύματα παραμένουν στα Νοσοκομεία, βρέφη εγκαταλείπονται σε Μαιευτικές Κλινικές, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των παιδιών που είτε επιστρέφουν στο περιβάλλον όπου κακοποιούνταν ή πιθανά δεν απομακρύνονται ποτέ από αυτό. Τεράστιες όμως και οι ελλείψεις στον τομέα της ψυχικής υγείας σε επίπεδο υποστήριξης παιδιών θυμάτων.

Θα ήθελα κλείνοντας να τονίσω ότι θα πρέπει όλοι να θωρακίσουμε τα παιδιά μας, μαθαίνοντάς τους τι σημαίνει κακοποίηση, πως μπορούν να προφυλαχθούν και ποια είναι τα δικαιώματά τους. Κινδυνεύουμε να συνηθίσουμε ακόμα και την Κακοποίηση των παιδιών μας όπως τόσα άλλα που πλέον έχουμε αποδεχτεί?.

Το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Κρήτης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο Του Παιδιού», την 19η Νοεμβρίου «ύψωσε» στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανιών, τον τοίχο κατά της κακοποίησης των παιδιών.

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μουρνιών και του 2ου Γυμνασίου Χανιών, ένωσαν τις φωνές τους και όλοι μαζί έστειλαν μηνύματα αισιοδοξίας σε όλα τα παιδιά θύματα κακοποίησης.

Παράλληλα την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των παιδιών σε θέματα που αφορούν την παιδική κακοποίηση, ενώ δόθηκαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού.

Tέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Δήμο Χανιών- για την παραχώρηση της Πλατείας της Δημοτικής Αγοράς, το κατάστημα επιγραφών «Νίκος Κατημεράς» για τη δημιουργία της μακέτας του εικαστικού, τις ξυλουργικές εργασίες Τσουχλαράκης Ιωάννης για το τελάρωμα και τη μεταφορά του εικαστικού και το κατάστημα Μονοτικών υλικών & χρωμάτων «Φραγκόπουλος» για τη δωρεάν διάθεση των χρωμάτων και πινέλων.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στη δράση και με πολύ αγάπη μας βοήθησαν να ορθώσουμε τον τοίχο ενάντια στην κακοποίηση.

Στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από 1/1/2015 έως και 31/10/2015:

Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», έλαβε συνολικά 784 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Εκ των οποίων το 98% ανώνυμες & μόνο 2 % επώνυμες. Οι καταγγελίες αφορούσαν στo σύνολο τους 1.545 παιδιά εκ των οποίων:

  • 728 (47%) αγόρια
  • 663 (43%) κορίτσια
  • 154 (10%) παιδιά για τα οποία δεν ήταν γνωστό το φύλο
  • Σε ποσοστό 40% τα παιδιά ήταν από 0 έως 6 ετών!
  • Σε ποσοστό 48% τα παιδιά υφίσταντο σωματική κακοποίηση!
  • Σε ποσοστό 92% θύτες είναι οι γονείς, και οι δύο ή ένας από τους δύο!

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε 95 επιτόπιες παρεμβάσεις για 137 παιδιά. Μετά την επιτόπια παρέμβαση και τη διενέργεια κοινωνικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι από τα 137 παιδιά τα:

  • 112 (82%) είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον
  • 14 (10%)είχαν ανάγκη υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών
  • 11 (8%) είχαν ανάγκη άλλης εξειδικευμένης υπηρεσίας
  • Σε ποσοστό 41,5% τα παιδιά ήταν από 0 έως 6 ετών!

Από  το σύνολο των παιδιών που είχαν ανάγκη απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον 7 (5%) παιδιά μένουν σε Σπίτια του Οργανισμού.

Στους 9 μήνες λειτουργίας του, «Το Σπίτι του Παιδιού» στήριξε 189 παιδιά καθώς και τους γονείς ή φροντιστές τους.

Διεθνή Στατιστικά Στοιχεία:

Τουλάχιστον 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πριν την ηλικία των 18, αλλά μόνο 1 στα 3 περιστατικά καταγγέλλεται (ICMEC)

1% του ανδρικού πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο αναπτύσσει παιδοφιλικά κίνητρα. Με παγκόσμιο ανδρικό πληθυσμό στα 3.5 δις το 1% συνεπάγεται 35 εκ άνδρες. Ακόμα και αν αποκλείσουμε τα παιδιά από αυτό τον αριθμό, το νούμερο είναι τρομακτικό. (ICMEC Global Health Coalition)

20.9 εκατομμύρια είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας εκ των οποίων 4.5 εκ (22%) είναι θύματα καταναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης (Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας)

2 εκατομμύρια παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τη σεξουαλική κακοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο (ICMEC)

Για περισσότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες, επικοινωνήστε με:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Κρήτης

Μαργουνίου 39, Χανιά

Τηλ. 2821073000

Εmail: kriti@hamogelo.gr