Καλά καταρτισμένους αλλά χωρίς πτυχία εργαζόμενους θέλουν στα τεχνικά επαγγέλματα

17.11

Είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Παιδείας συνομιλεί με τους κοινωνικούς εταίρους όλων των κλάδων, είπε ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης Γιώργος Βούτσινος. Ο Γενικός Γραμματέας και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς έδωσαν το παρόν σε εσπερίδα που διοργάνωσε η ΟΕΒΕΝΧ στο ΚΑΜ με θέμα την Επαγγελματική Κατάρτιση στην Ελλάδα Αξία και Προοπτικές.

 

Όπως είναι γνωστό στις αρχές του χρόνου ψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία στο οποίο προβλέπονται αλλαγές στην τεχνική εκπαίδευση στα λύκεια της χώρας. Η διασύνδεση των μαθητών του λυκείου με επιχειρηματίες για την πρακτική τους εξάσκηση είναι μία από τις αλλαγές όμως όπως είπε ο γενικός γραμματέας δε διασφαλίζει το αν οι μαθητές εργαζόμενοι πέσουν ή όχι θύματα εκμετάλλευσης αφού η απάντηση του ήταν ότι όλα καθορίζονται με τις επιταγές της ελεύθερης αγοράς.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είπε ότι λείπουν ειδικότητες εργαζομένων στον τουρισμό, την εστίαση, στη μεταποίηση, στον πρωτογενή τομέα αλλά οι επιχειρηματίες αυτό που ζητούν είναι κατάρτιση χωρίς όμως υψηλή μόρφωση γιατί οι πτυχιούχοι αναζητούν καλύτερες συνθήκες και απολαβές είτε δουλεύοντας ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε αναζητώντας δουλειά στο εξωτερικό.

 

Τα μεροκάματα έχουν βελτιωθεί είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αλλά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας στα Χανιά.

 

Έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού παρουσιάζεται και στα Χανιά είπε ο κ. Παυλάκης.