Καλύτεροι μισθοί στο δημόσιο ή οι γιατροί του ΕΣΥ και στις ιδιωτικές κλινικές; – Αντιδρούν οι ιατρικοί σύλλογοι

16.21

Γιατροί του ΕΣΥ με καλύτερους μισθούς για να μην εγκαταλείπουν το δημόσιο ή εργασία περισσότερες ώρες τη μέρα για να τους πληρώνει ο ιδιώτης; Σε αυτό το δίλλημα το Υπουργείο Υγείας προτιμά το δεύτερο και για αυτό προωθούσε μέχρι πριν από λίγα 24ωρα ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τη «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, Ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις», την οποία απέσυρε γιατί δεν είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση.

Να υπενθυμιστεί ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί έχουν αυτή τη δυνατότητα αλλά οι πολίτες τους πληρώνουν αδρά από την τσέπη τους. Τώρα η κυβέρνηση θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους σε όλους τους  γιατρούς του δημοσίου να κάνουν ιδιωτικό έργο, με τους ιατρικούς συλλόγους να είναι αρνητικοί και να εκφράζουν και παράλληλα την ανησυχία τους ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιοι οι οποίοι θα προωθούν τους ασθενείς των νοσοκομείων στον ιδιωτικό τομέα με την πρόφαση της επίσπευσης του χειρουργείου ή της καλύτερης περίθαλψης.

Ταυτόχρονα το δημόσιο σύστημα θα χάσει απολύτως τη δωρεάν μορφή του αφού πλέον θα κυριαρχούν τα ιδιωτικά κριτήρια στο ΕΣΥ, ενώ ένας γιατρός σίγουρα δε θα έχει τον χρόνο ή την ενέργεια για να πραγματοποιεί εκτός ωραρίου ιατρικές πράξεις. .

Σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουλίου 2022 δείχνει για άλλη μια φορά πως στην Ελλάδα την πρώτη θέση στη διαφθορά έχει η Υγεία. Συγκεκριμένα 9 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι βασιλεύει το φακελάκι.