«Καμία απειλή» από το ατύχημα σε πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας

14.37
«Δεν υπάρχει καμία απειλή. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους αντιδραστήρες» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ντεμτσίσιν σχετικά με το ατύχημα που σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό της πόλης Ζαπορίζια στα νοτιοανατολικά της χώρας. 
 
Στο ατύχημα είχε αναφερθεί νωρίτερα ο ίδιος ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ, καλώντας τον υπουργό Ενέργειας, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα, να προχωρήσει σε σχετική ενημέρωση σχετικά με τη φύση του προβλήματος και τα βήματα προς επίλυσή του.
 
Ο Βολοντιμίρ Ντεμτσίσιν ανακοίνωσε ότι το ατύχημα επηρέασε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά «σε καμία περίπτωση» τους αντιδραστήρες, και η παραγωγή θα επαναληφθεί κανονικά σε δύο ημέρες, την 5η Δεκεμβρίου.
 
Στη Βιέννη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δεν είχε κάποιο άμεσο σχόλιο σχετικά με τις πληροφορίες για το ατύχημα στο σταθμό του Ζαπορίζια.
 
Βάσει διεθνούς συνθήκης, η οποία υιοθετήθηκε μετά τον εφιάλτη του Τσερνόμπιλ το 1986, κάθε κράτος καλείται να ενημερώνει την ΙΑΕΑ για οποιοδήποτε ατύχημα σε πυρηνικό σταθμό που μπορεί να έχει αντίκτυπο σε άλλες χώρες.
 
Πληροφορίες των ουκρανικών μέσων ανέφεραν εξ αρχής πως το ατύχημα είναι μικρής κλίμακας και δεν έχει επηρεάσει τους αντιδραστήρες.
 
Το ουκρανικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι το πρόβλημα σημειώθηκε στο μπλοκ Νο. 3 -έναν αντιδραστήρα ισχύος 1.000 μεγαβάτ- και η διακοπή παραγωγής είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του προβλήματος ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζει η χώρα.
 
Το Interfax μετέδωσε επίσης πως η λειτουργία θα επαναληφθεί στις 5 Δεκεμβρίου.

in.gr