Καμικάζι στο ξενοδοχείο τουρκικής αποστολής πριν την άφιξη Ερντογάν στη Σομαλία

17.53
Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε στην πύλη ξενοδοχείου του Μογκαντίσου όπου βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση τουρκικής αντιπροσωπείας εν όψει της επίσκεψης Ερντογάν την Παρασκευή. Τουλάχιστον δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν, δεν τραυματίστηκαν μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας.
 
Η ισλαμιστική οργάνωση αλ-Σαμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα του καμικάζι χωρίς να κάνει αναφορά στην επικείμενη άφιξη του προέδρου της Τουρκίας στη Σομαλία.
 
Στο ξενοδοχείο SYL, όπου έγινε η επίθεση, διαμένουν συνήθως ξένες επίσημες αντιπροσωπείες ή υψηλόβαθμοι επισκέπτες. Βρίσκεται κοντά στο κτιριακό συγκρότημα υψίστης ασφαλείας όπου στεγάζεται η προεδρία και η έδρα της κυβέρνησης.
 
Από τουρκικής πλευράς ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η αντιπροσωπεία ήταν ενδεχομένως άμεσος στόχος. Μιλώντας από την Ελβετία, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός, ο ίδιος επιβεβαίωσε πως η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί κανονικά.
 
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε επίσης πως δεν τραυματίστηκε κανένα μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας. «Οι Τούρκοι είναι ασφαλείς μέσα στο ξενοδοχείο» είχε δηλώσει νωρίτερα ο διοικητής της σομαλικής αστυνομίας Φάραχ Νουρ.
 
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες σκοτώθηκαν δύο έως πέντε αστυνομικοί.
 
Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση ανέλαβε η διαβόητη αλ-Σαμπάμπ, η οποία βρίσκεται πίσω από μπαράζ επιθέσεων στην ανατολική Αφρική, περιλαμβανομένου του μακελειού στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι το 2013 με απολογισμό 67 νεκρούς.
 
«Επιτεθήκαμε στο ξενοδοχείο και σκοτώσαμε αρκετούς Σομαλούς αστυνομικούς που συναντούνταν εκεί» δήλωσε στο Reuters ο Σεΐχ Αμπνιάσις Αμπού Μουσάμπ, εκπρόσωπος της αλ-Σαμπάμ. Ο ίδιος δεν έκανε καμία αναφορά στην επίσκεψη Ερντογάν.
 
Newsroom ΔΟΛ