“Καμπανάκι” κινδύνου από το δήμο Αποκορώνου για την ανομβρία

17.06

Τον έντονο προβληματισμό του εκφράζει ο Δήμαρχος Αποκόρωνα κ Κουκιανάκης για την επάρκεια νερού κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Η στάθμη στην λίμνη Κουρνά βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, που θυμίζουν Σεπτέμβριο, ενώ η παρατεταμένη ανομβρία και οι νότιοι άνεμοι έχουν αναγκάσει τους παραγωγούς να αρχίσουν την άρδευση των καλλιεργειών τους.

Από τον Δήμο καταβάλλονται συνεχώς προσπάθειες για την βελτίωση της διαχείρισης των υπόγειων αποθεμάτων νερού για την ύδρευση, αλλά είναι κρίσιμη η συμβολή όλων στην προστασία και την ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων υδατικών πόρων. Στα πλαίσια αυτά υπεγράφησαν η εκπόνηση μελετών για ύδρευση ανατολικού τμήματος Δ.Ε. Βάμου και αστικής ? τουριστικής περιοχής Γεωργιούπολη έως Καβρό, με νερά υδρογεωτρήσεων περιοχών Μάζας και Φονέ.

Ενδεικτικό της δύσκολης υδρολογικά περιόδου που διανύουμε είναι ότι το ύψος βροχής τον φετινό Φεβρουάριο είναι μόλις το 15-20% του αντίστοιχου ύψους βροχής για τον Φεβρουάριο των ετών 2015 και 2014.

Πρέπει έγκαιρα να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη των αναγκών σε αρδευτικό νερό καθώς είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα από τα μειωμένα αποθέματα νερού στο Δήμο.

Το φράγμα Ποταμών πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του Ρεθύμνου ώστε να περιοριστεί η υδροληψία του από την λίμνη Κουρνά. Έτσι θα διασφαλιστεί τόσο η κάλυψη των ίδιων αναγκών του Δήμου Αποκορώνου όσο και η προστασία της λίμνης από την υπεράντληση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε συνδυασμό με τη σωστή διαχείριση του αρδευτικού νερού από τους ΤΟΕΒ.

Προκειμένου να δρομολογηθούν και να παρθούν μέτρα, ο Δήμος Αποκορώνου θα συγκαλέσει άμεσα ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Δεδομένα από ιστοσελίδα ΜΕΤΕΟ για τον σταθμό Βρύσες Χανίων

Φεβρουάριος 2008

164

Φεβρουάριος 2009

163

Φεβρουάριος 2010

41

Φεβρουάριος 2011

284

Φεβρουάριος 2012

181

Φεβρουάριος 2013

66

Φεβρουάριος 2014

117

Φεβρουάριος 2015

148

Φεβρουάριος 2016

22