Κατά πλειοψηφία πέρασε η Β.1 φάση του ΓΠΣ του Δήμου Χανίων – Ποιοι οικισμοί επεκτείνονται

17.19

Μετά από πολύωρη συζήτηση χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο πέρασε κατά πλειοψηφία η Β.1 φάση του ΓΠΣ του Δήμου Χανίων. Με τα όσα προβλέπει η μελέτη δε συμφώνησαν η Λαϊκή Συσπείρωση και ο Σεραφείμ Ρίζος. Την εισήγηση έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Χαζιράκης, ενώ στην έναρξη της συνεδρίασης το σώμα τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δασκάλου Σταμάτη Αποστολάκη.

Σύμφωνα με τη μελετήτρια της Υπηρεσίας δόμησης είναι πολύ σημαντικές οι επεκτάσεις των οικισμών καθώς το ΓΠΣ ουσιαστικά προτείνει τις περιοχές που στη συνέχεια θα πολεοδομηθούν.  Αυτές είναι:

ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΟΛΗΣ

  • ΧΑΝΙΑ: Χαλέπα, Μόντε Βάρδια,
  • ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ- ΘΕΡΙΣΟ – ΚΕΡΑΜΕΙΑ: Περβόλια, Πελεκαπίνα, Μουρνιές, Ξυλοκαμάρα, Τσικαλαριά, Μαλάξα.
  • Ν. ΚΥΔΩΝΙΑ: Αγια Μαρίνα, Κάτω Σταλός, Πάνω Γαλατάς, Καλαμάκι, Μακρύς Τοίχος.
  • ΑΚΡΩΤΗΡΙ: Χωραφάκια, Κορακιές, Κουνουπιδιανά – Πλακούρες, Καμπάνι, Αρώνι, Στέρνες, Πιθάρι.

Σε ότι αφορά στην Παρηγοριά, θα μπορούν οι ιδιοκτήτες με τις πράξεις εφαρμογής να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους ενώ σύμφωνα με τους μελετητές επεκτείνονται ή αλλάζουν όρια σε περιοχές της Αγιάς, του Ακρωτηρίου, των Κεραμειών και  του Αγροκηπίου που είναι στις γεωργικές και κτηνοτροφικές ζώνες.

Παράλληλα, η Επιτροπή Παρακολούθησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου προτείνει την απομάκρυνση των οχλουσών δραστηριοτήτων των καυσίμων δηλαδή από τον Άγιο Ονούφριο και των εγκαταστάσεων γκαζιού από το Κουμπελί χωρίς να ορίζει το που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν ενώ για το καταφύγιο ζώων ορίζει τον Κουρουπητό.

Το καταφύγιο και η κλινική αδέσποτων ζώων στο Καμπάνι, βρίσκεται στο στάδιο των μελετών οι οποίες αναμένονται να ολοκληρωθούν σε περίπου 2 μήνες.

Τέλος, μέχρι τις 23 Ιανουαρίου έχουν περιθώριο οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους στην υπηρεσία δόμησης για την Πράξης Εφαρμογής του Σχεδίου Πόλεως Παρηγοριάς Νέας Κυδωνίας  Δ. Χανίων. Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

chania.gr/enimerosi/contests-proclamations-active/pinakesneaskydwnias.html