Κατακεραυνώνει η ΕΕ την Τουρκία για την καταστολή στα μέσα ενημέρωσης

09.03
Σε ασυνήθιστα σκληρό τόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαλεί την Τουρκία για το «πογκρόμ» κατά μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, τονίζοντας ότι οι έφοδοι της αστυνομίας και οι συλλήψεις δημοσιογράφων «συγκρούονται» με τις ευρωπαϊκές αξίες και αντιβαίνουν στη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας του Τύπου.
 
Η καταδίκη της επιχείρησης -με την οποία κορυφώνει ο Ταγίπ Ερντογάν τον «πόλεμο» με το δίκτυο Γκιουλέν- έρχεται σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.
 
«Οι έφοδοι της αστυνομίας και οι συλλήψεις δημοσιογράφων και εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία δεν συνάδουν με την ελευθερία του Τύπου, η οποία αποτελεί θεμελιώδη αρχή της Δημοκρατίας» τονίζουν στην ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής.
 
«Η επιχείρηση αυτή αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αξίες και το πλαίσιο κανόνων στο οποίο η Τουρκία φιλοδοξεί να αποτελέσει μέρος» επισημαίνουν Μογκερίνι και Χαν εν μέσω διαδηλώσεων και διαμαρτυριών στην Τουρκία για τις εφόδους και τις συλλήψεις δημοσιογράφων, παραγωγών, αλλά και πρώην αστυνομικών διοικητών.
 
Στην επιχείρηση κατά μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ, τέθηκαν υπό κράτηση 24 άτομα, περιλαμβανομένων των διευθυντών της εφημερίδας Zaman και του ομίλου μέσων ενημέρωσης Samanyolu.
 
Ο ιεροκήρυκας Γκιουλέν -ο οποίος έχει τη βάση του στις ΗΠΑ αλλά το δίκτυό του ήλεγχε μέχρι πρότινος νευραλγικά σημεία στην τουρκική κρατική μηχανή και τα ΜΜΕ- ήταν ένας από τους υποστηρικτές του Ερντογάν στα πρώτα χρόνια της ανόδου του και είχε κινητοποιήσει το δίκτυο υπέρ του νυν τούρκου προέδρου. 
 
Ο Γκιουλέν όμως στράφηκε εσχάτως εναντίον του Ερντογάν, με τον ανοικτό πόλεμο να ξεσπάει πέρυσι για τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας και του δικαστικού συστήματος. Τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στον Γκιουλέν ήταν μεταξύ όσων έδιναν ιδιαίτερη έκταση στην περυσινή υπόθεσης με τις μίζες του κυβερνώντος ΑΚΡ, που ενέπλεκαν και τον γιο του Ερντογάν. 
 
Το κυβερνών κόμμα είχε κατηγορήσει το δίκτυο για υποκίνηση μέσω προσκείμενων σε αυτό υψηλόβαθμων στελεχών σε αστυνομία και Δικαιοσύνη. Την υπόθεση είχε ακολουθήσει «εκκαθάριση» του αστυνομικού και δικαστικού συστήματος από υποστηρικτές του Γκιουλέν.

tovima.gr