Κατακόρυφη τα τελευταία χρόνια η μείωση στην παραγωγή των πορτοκαλιών

17.43

Σε περίπου 20.000 τόνους εκτιμάται η παραγόμενη ποσότητα πορτοκαλιών στον νομό Χανίων. Στην περιοχή που συγκαταλεγόταν στους πρωταγωνιστές εσπεριδοειδών μαζί με την Πελοπόννησο στη χώρα έχει χαθεί σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομάδας παραγωγών εσπεριδοειδών και αβοκάντο Χανίων ο Κορμός, Ευτύχη Τρικουνάκη, το 80%. Παλιότερα η παραγωγή ήταν τεράστια αφού ξεπερνούσε και τους 100.000 τόνους.

 

Η έλλειψη του χυμού παγκοσμίως ανέβασε την τιμή στα περίπου 25 λεπτά το κιλό. Κατά μέσο όρο το πορτοκάλι πωλείται στα 20 λεπτά.  Ανεξάρτητα όμως από την τιμή υπογραμμίζει ο κ. Τρικουνάκης το πρόβλημα στη συγκομιδή εντοπίζεται στο κόστος. Πριν από δύο χρόνια το μεροκάματο ήταν 30 ευρώ, ενώ φέτος είναι 60.

Το ενδιαφέρον των παραγωγών έχει στραφεί στο αβοκάντο. Όσοι έχουν μείνει στην καλλιέργεια των εσπεριδοειδών είναι σίγουρα ετεροεπαγγελματίες λέει ο κ. Τρικουνάκης αφού δε μπορεί να στηριχτεί το εισόδημα μιας οικογένειας πλέον στο πορτοκάλι.

Το ελπιδοφόρο πάντως είναι ότι οι νέοι ασχολούνται με το αβοκάντο που είναι ένα προσοδοφόρο προϊόν για τους παραγωγούς το οποίο έχει γίνει είδος πολυτελείας για τους καταναλωτές στην τιμή που φτάνει στο ράφι.

Τέλος ενόψει και της επικείμενης συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την άλλη εβδομάδα ο κ. Τρικουνάκης είπε ότι τα αιτήματα είναι δίκαια και είναι πολιτική απόφαση η μείωση στο ΦΠΑ στα λιπάσματα, το πετρέλαιο, τις πρώτες ύλες και η επιδότηση στο ρεύμα, μέτρα τα οποία θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς.