Κατασχέθηκαν χιλιάδες φιάλες λαθραίων οινοπνευματωδών ποτών

15.51

Ήταν έτοιμοι να διοχετεύσουν στην αγορά χιλιάδες φιάλες λαθραίων αλκοολούχων ποτών . Όμως για κακή τους τύχη έπεσαν στο δόκανο των αρχών της Κρήτης . Ο λόγος για  τρεις άνδρες και μία γυναίκα που συνελήφθηκαν για παράβαση της νομοθεσίας περί εθνικού τελωνειακού κώδικα , ενώ στη σχετική δικόγραφία περιλαμβάνονται επίσης δέκα άτομα .
Τι έκαναν όμως οι συλληφθέντες; Φέρονται μέλη κυκλώματος , με «αρχηγό» έναν 62χρονο και το οποίο κύκλωμα εμπορευόταν και διακινούσε μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών από τη Ρόδο προς διάφορες πόλεις κυρίως της Ανατολικής Κρήτης .Οι αρχές του νησιού  εντόπισαν όμως φορτηγό γεμάτο με τα παράνομα ποτά στο λιμάνι του Ηρακλείου , έκαναν έφοδο μετά τον κατάπλου του πλοίου και κατέσχεσαν συνολικά 2.793 φιάλες διαφόρων ειδών αλκοολούχων ποτών .

 Συγκεκριμένα , ο 62χρονος εκμεταλλευόμενος το ειδικό καθεστώς φορολόγησης που εφαρμόζεται στην περιφέρεια της Δωδεκανήσου για την αιθυλική αλκοόλη προέβαινε σε προμήθεια – διακίνηση και διάθεση στην κατανάλωση, χωρίς έγγραφη άδεια της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής. Προμηθεύονταν σε μειωμένες τιμές μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών από επιχειρήσεις πωλήσεως οινοπνευματωδών ποτών που βρίσκονται στο νησί της Ρόδου Ν. Δωδεκανήσου, όπου ισχύει μειωμένος κατά πενήντα τοις εκατό (50%) συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) αιθυλικής αλκοόλης.

Για τα εν λόγω εμπορεύματα (αλκοολούχα ποτά) υπήρχε εικονική πώληση, σε επιχειρηματίες της Νήσου Ρόδου, ενώ στην πραγματικότητα, (με την άμεση και αναγκαία συνδρομή στελεχών μεταφορικής εταιρίας) μεταφέρονταν παράνομα, από το νησί της Ρόδου στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο 62χρονος παραλάμβανε από γραφείο μεταφορικής εταιρείας στο Ηράκλειο, τα αλκοολούχα ποτά και στη συνέχεια προέβαινε στην περαιτέρω εμπορία αυτών, είτε σε κάβες εμπορίας ποτών σε Νεάπολη και Άγιο Νικόλαο είτε σε λοιπούς επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο Ηράκλειο με σκοπό το κέρδος.
Με βάση τη διενεργηθείσα προανάκριση προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα τουλάχιστον από την 28.10.2017 έως σήμερα, ο 62χρονος προμηθεύονταν και διακινούσε παρανόμως αλκοολούχα ποτά από τη Δωδεκάνησο στην Κρήτη σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση, προσπορίζοντας στον εαυτό του παράνομο οικονομικό όφελος.
Σχετικά παραστατικά αγοράς αλκοολούχων ποτών, εκδίδονταν σε επιχειρηματίες της Ρόδου, προκειμένου η συναλλαγή να εμφανίζεται νομότυπη, ενώ για τη μεταφορά τους εκδίδονταν πλαστά παραστατικά διακίνησης οικιακών και προσωπικών αγαθών, υπό στοιχεία αγνώστου ατόμου και τηλέφωνο μη καταχωρημένο σε συνδρομητή.
Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα της έρευνας (28.10.2017 έως σήμερα), προέκυψε ότι προμηθεύτηκε, διακίνησε από τη Ρόδο στην Κρήτη και εμπορεύτηκε, επιπλέον 2.832 φιάλες διαφόρων ειδών αλκοολούχων ποτών, ενώ προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση ένεκα του εορταστικού τριημέρου της Πρωτοχρονιάς είχε μεταβεί την Τετάρτη 27.12.2017 στο νησί της Ρόδου, όπου και μερίμνησε για την επιπλέον προμήθεια με τον ίδιο τρόπο, διαφόρων ειδών αλκοολούχων ποτών από συγκεκριμένες επιχειρήσεις πώλησης, τα οποία είχαν τοποθετήσει σε όχημα το οποίο θα ερχόταν από τη Ρόδο με πλοίο της γραμμής στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Χθες το πρωί αστυνομικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, με τη συνδρομή ανδρών του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και υπαλλήλων του Τμήματος Εμπορίου του Τελωνείου Ηρακλείου, πραγματοποίησαν έλεγχο στο εν λόγω όχημα ιδιοκτησίας εταιρίας Μεταφορών, το οποίο προσήλθε και παρέλαβε 57χρονος, οδηγός της εταιρίας.
Κατά της διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, στο εν λόγω όχημα, σε οικίες σε Ηράκλειο και σε Άγιο Νικόλαο, συνελήφθησαν οι τρείς ημεδαποί 57χρονος και 38χρονος (οδηγός και υπεύθυνος εταιρίας) και ο 62χρονος, ενώ εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 2.793 φιάλες διαφόρων ειδών αλκοολούχων ποτών.
Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ύστερα από σχετική ενημέρωση, του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, συνελήφθη η 30χρονη, η οποία είναι υπεύθυνη της μεταφορικής εταιρίας στη Ρόδο.
Επιπλέον, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου με συνδρομή στελεχών Τελωνείου Ρόδου, διενεργήθηκαν στοχευμένες έρευνες σε χώρους εμπλεκόμενων επιχειρήσεων δικαιοδοσίας τους, κατά τις οποίες εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος παρατατικών εγγράφων που επιβεβαιώνουν τις παράνομες συναλλαγές ως αποτυπώθηκαν ανωτέρω»