Καθαρή εντολή ζητά ο Αλέξης Τσίπρας, κεντρική ομιλία στην Ομόνοια στις 19:00

13.20
Αθήνα
«Ζητάμε από τον ελληνικό λαό μια καθαρή εντολή για να αλλάξουμε την Ελλάδα» επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα μιλήσει στις 19:00 στην πλατεία Ομόνοιας, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Στο άρθρο του που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών, σήμερα, Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει: «Αυτήν την Κυριακή, κλείνει για τον τόπο ένας ιστορικός κύκλος: πέντε χρόνια μνημονίων και σκληρής λιτότητας. Οι εκλογές αυτές είναι ένα ιστορικό σταυροδρόμι. 
 
»Η Ελλάδα θα κάνει το μεγάλο, αποφασιστικό βήμα για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Θα επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο. Έναν δρόμο ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους της. Αυτό είναι το μήνυμα νίκης που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στις καταστροφικές συνέπειες του μνημονίου στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας και αναφέρει: «Και η απάντηση από την κυβέρνηση που φεύγει ήταν "ναι, αλλά έτσι οδηγούμαστε στην ανάπτυξη". Θλιβερό επιχείρημα. Κανείς πια δεν το πιστεύει. Ούτε καν οι ίδιοι που το επικαλούνται».
 
Επιτίθεται στον Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας: «Τις τελευταίες ημέρες η πολιτική του στάση έχει καταβαραθρώσει το πολιτικό επίπεδο, έχει γυρίσει το ύφος και το ήθος της ΝΔ δεκαετίες πίσω. Αρνήθηκε απροσχημάτιστα τον πολιτικό και προγραμματικό διάλογο. 
 
»Οχυρώθηκε πίσω από τρεις απειλές: την αποπληρωμή του χρέους, την αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ και τον κίνδυνο τραπεζικής χρεοκοπίας. Δεν χρειάζεται καν να του απαντήσουμε. Του έχουν ήδη απαντήσει ο διοικητής της ΕΚΤ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, αλλά και όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι και ο οικονομικός Τύπος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δυστυχώς για τον κ. Σαμαρά, η κινδυνολογία με την οποία εκβιάστηκε ο ελληνικός λαός το 2012 δεν πιάνει. Γι'αυτό ο απερχόμενος πρωθυπουργός καταφεύγει σε ακατάσχετες και μειωτικές για τον ίδιο λαϊκιστικές κορόνες».
 
Ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, για την στήριξη των πιο αδύναμων και επισημαίνει: «Δεν διστάζουμε να τα επαναλαμβάνουμε με τόση ακρίβεια, γιατί δεν είναι ανεύθυνες προεκλογικές υποσχέσεις. Είναι ένα πρόγραμμα πλήρως κοστολογημένο, με εθνικούς πόρους, που δεν εξαρτάται από κανένα πρόγραμμα χρηματοδότησης».
 
Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, σημειώνει ότι θα αφορά «πρώτα και κύρια τη βιωσιμότητα του χρέους», η αναγκαιότητα για τη συζήτηση του οποίου σε ρεαλιστική βάση αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει ότι ακόμη κι αν λάβει αυτοδύναμη εντολή, κρίνεται από την κοινωνία με εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια και καταλήγει: «Προχωράμε λοιπόν. Τα μνημόνια χρεοκόπησαν. Ο φόβος τελείωσε. Ζητάμε από τον λαό μια καθαρή εντολή για να αλλάξουμε την Ελλάδα».
Newsroom ΔΟΛ