Καθημερινός «οδηγός» κατά του καρκίνου του μαστού

10.06

Για πρώτη φορά Αμερικανοί επιστήμονες κατάρτισαν ένα «οδικό χάρτη» με καθημερινές συμβουλές προς τις γυναίκες για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Εχοντας εντοπίσει 17 καρκινογόνες ουσίες «υψηλής προτεραιότητας» στις οποίες εκτιθέμεθα σε καθημερινή βάση εντός και εκτός σπιτιού οι ερευνητές του Ινστιτούτου Silent Spring της Μασαχουσέτης και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ έφτιαξαν μια λίστα που μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές.

Χημικά προϊόντα, η βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και ουσίες που περιέχονται σε αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως τα υφάσματα που είναι ανθεκτικά στους λεκέδες, τα διαλυτικά χρωμάτων και τα αλεξίπυρα, βρέθηκαν ένοχα για καρκινικούς όγκους στους αδένες των μαστών πειραματόζωων, όπως αναφέρεται στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Health Perspe-ctives.

Εξάλλου τα στατιστικά από μόνα τους δείχνουν ότι παράγοντες που δεν σχετίζονται με τα γονίδια είναι ένοχοι για την κακοήθεια: σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, μόλις ένα 5%-10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού οφείλεται στην κληρονομικότητα, ενώ το 80% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού είναι το πρώτο μέλος της οικογένειάς τους που εμφανίζει την κακοήθεια.

Αλεξίπυρες ουσίες
Εκτός από τις γνωστές συμβουλές που δίνουν οι γιατροί, όπως το κόψιμο του καπνίσματος και τον περιορισμό του αλκοόλ, οι Αμερικανοί ερευνητές δίνουν μερικές οδηγίες στις γυναίκες που σχετίζονται με την έκθεσή τους σε χημικές ουσίες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Εχοντας εντοπίσει 17 καρκινογόνες ουσίες «υψηλής προτεραιότητας» στις οποίες εκτιθέμεθα σε καθημερινή βάση εντός και εκτός σπιτιού οι ερευνητές του Ινστιτούτου Silent Spring της Μασαχουσέτης και της Σ

Εχοντας εντοπίσει 17 καρκινογόνες ουσίες «υψηλής προτεραιότητας» στις οποίες εκτιθέμεθα σε καθημερινή βάση εντός και εκτός σπιτιού οι ερευνητές του Ινστιτούτου Silent Spring της Μασαχουσέτης και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ έφτιαξαν μια λίστα που μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές

Αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη χρήση απορροφητήρα στο μαγείρεμα, τη χρήση φίλτρου για το νερό, την αποφυγή αλεξίπυρων ουσιών στα έπιπλα αλλά και τον περιορισμό της κατανάλωσης φαγητών ψητών στα κάρβουνα.

Επιπλέον οι ερευνητές συμβουλεύουν τις γυναίκες να αποφεύγουν να αγοράζουν χαλιά και υφάσματα που είναι ανθεκτικά στους λεκέδες, να αποφεύγουν το στεγνό καθάρισμα ή να προτιμούν στεγνοκαθαριστήρια που δεν χρησιμοποιούν περχλωροαιθυλένιο και άλλες διαλυτικές ουσίες, αλλά και να περιορίζουν την έκθεσή τους στις εκπομπές αερίων από τη βενζίνη αλλά και στη σκόνη του οικιακού περιβάλλοντος.

Αρχικά οι ερευνητές εντόπισαν 216 χημικά που συνδέονται με όγκους στους αδένες των μαστών των τρωκτικών, σε 102 από τα οποία μπορούν να εκτεθούν οι γυναίκες. Δεκαεπτά εξ αυτών χαρακτηρίστηκαν ως «υψηλής προτεραιότητας», επειδή οι γυναίκες είναι πιθανό να έρχονται επαφή σε αυτά σε καθημερινή βάση.

«Οι πληροφορίες αυτές θα καθοδηγήσουν τις προσπάθειες για να μειωθεί η επαφή με αυτές τις ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού και θα βοηθήσουν τους ερευνητές να μελετήσουν πώς επηρεάζονται οι γυναίκες», εξήγησε ο δρ Ράθαν Ράντελ του Silent Spring, ο οποίος επεσήμανε ότι ομάδες εμπειρογνωμόνων του Λευκού Οίκου, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής και της Επιτροπής Συντονισμού για την Περιβαλλοντική Ερευνα και τον Καρκίνο του Μαστού συμφωνούν ότι η μελέτη των χημικών ουσιών στο καθημερινό περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρκίνων του μαστού.

Χημικά προϊόντα
Η δρ Τζούλια Μπρόντι, γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Silent Spring, σημείωσε από την πλευρά της ότι μέχρι σήμερα οι έρευνες αγνοούσαν τη σχέση των τοξικών αυτών χημικών ουσιών με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και ότι η μείωση της έκθεσης σε αυτές «μπορεί να σώσει τη ζωή πολλών γυναικών».

«Οταν μιλάω στους ανθρώπους για καρκίνο του μαστού, συνήθως δεν σκέφτονται τον κίνδυνο που δημιουργούν τα χημικά προϊόντα στο περιβάλλον», ανέφερε η δρ Μπρόντι και εξέφρασε τη λύπη της για το ότι «τα κεφάλαια που αφιερώνονται στην έρευνα για τη σχέση ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και τα χημικά προϊόντα στο περιβάλλον δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα απειροελάχιστο τμήμα του συνόλου».

Oδηγίες
Οι επτά συμβουλες των επιστημόνων προς τις γυναίκες:

  • Περιορίστε στο μέτρο του εφικτού την έκθεσή σας στις εκπομπές των αερίων από τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.
  • Χρησιμοποιείτε απορροφητήρα κατά το μαγείρεμα και μειώστε την κατανάλωση ψητών στα κάρβουνα.
  • Αποφύγετε τα έπιπλα που περιέχουν αφρό πολυουρεθάνης και την επεξεργασία τους με αλεξίπυρες ουσίες.
  • Αποφύγετε την αγορά χαλιών και υφασμάτων ανθεκτικών σε λεκέδες.
  • Αποφεύγετε το στεγνό καθάρισμα ή να επιλέγετε στεγνοκαθαριστήρια που δεν χρησιμοποιούν περχλωροαιθυλένιο.
  • Χρησιμοποιείτε φίλτρο άνθρακα για το φιλτράρισμα του νερού.
  • Μειώστε την έκθεση στη σκόνη του σπιτιού: βγάζετε τα παπούτσια σας στην είσοδο, καθαρίζετε με βρεγμένα πανιά, χρησιμοποιείτε σκούπα με φίλτρο HEPA.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ