Καθοριστικό το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου για το πρόγραμμα στήριξης

11.02
Καθοριστικό θεωρείται το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου 2015 για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, ανεξαρτήτως από τις ενδιάμεσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
 
Στο σενάριο που εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και η κυβέρνηση νομοθετήσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο εν λόγω Eurogroup θα κλειδώσει η δόση του 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF και η προληπτική γραμμή στήριξης (ECCL) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
 
Σε περίπτωση που η χώρα έχει οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές στις 16 Φεβρουαρίου αναμένεται -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- να κατατεθεί στο Eurogroup νέο αίτημα παράτασης του ελληνικού προγράμματος, καθώς δεν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας.
 
Η δίμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης, την οποία θα αιτηθεί σήμερα Τρίτη η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ μέσω σχετικής επιστολής, είναι μια κίνηση με αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά που από αξιωματούχους της ΕΕ χαρακτηρίζεται ως «κίνηση υψηλού ρίσκου».
 
Λόγω της εκκρεμότητας της προεδρικής εκλογής οι επικεφαλής της τρόικας θα έλθουν στην Αθήνα μετά την πρωτοχρονιά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Εφόσον υπάρξουν πρόωρες εκλογές θα επανέλθουν μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και αυτό υπό προϋποθέσεις.
 
Έτσι, μπορεί το αίτημα που θα υποβάλει σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης για τη δίμηνη επέκταση του προγράμματος να περιλαμβάνει «ισχυρές δεσμεύσεις» της κυβέρνησης όσον αφορά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης, ωστόσο τα όποια μέτρα θα ψηφισθούν μετά την προεδρική εκλογή, εάν και εφόσον αυτή καταστεί εφικτή έως τις 29 Δεκεμβρίου.
 
Σε βουλευτές – πολίτες το βάρος
 
Μέσω της δίμηνης παράτασης η Ελλάδα δεν χάνει τη χαμηλότοκη δόση του 1,8 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -την οποία θα εκταμιεύσει όταν ολοκληρώσει την αξιολόγηση και διατηρεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου το απόθεμα ομολόγων 11,4 δισ. ευρώ που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
 
Αν η χώρα ζητούσε και λάμβανε εξάμηνη παράταση από το Eurogroup δεν θα είχε κανένα άγος για το εάν θα απολέσει τη δόση και τα ομόλογα του EFSF την 1ην Μαρτίου 2015. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε με μικροπολιτική λογική -κάτι που επισημαίνεται από κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μέλη της τρόικας- και ζήτησε δίμηνη παράταση με δύο βασικούς σκοπούς:
 
Να πιέσει τους βουλευτές να συναινέσουν στην προεδρική εκλογή και να ψηφίσουν τα νέα μέτρα, θέτοντας το δίλημμα της επόμενης ημέρας και των στενών χρονικών περιθωρίων.
Να  μεταθέσει σε περίπτωση πρόωρων εκλογών το δίλημμα της «σταθερότητας» στους ψηφοφόρους.
Πρέπει να σημειωθεί πως για να μην κατηγορηθούν για εμπλοκή στα ελληνικά πολιτικά πράγματα Γερμανία και ΔΝΤ είχαν ταχθεί υπέρ της εξάμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο η κυβέρνηση επέμεινε προς την κατεύθυνση της τρίμηνης παράτασης (που τελικώς έγινε δίμηνη) υποστηρίζοντας μάλιστα πως θα προλάβει έως τα τέλη Φεβρουαρίου να κλείσει τη σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα και να ψηφίσει όλα τα απαραίτητα μέτρα.
 
Ωστόσο, όπως καταδείχθηκε κατά τη συζήτηση για τη ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή βουλευτές της συγκυβέρνησης που θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν και τα προαπαιτούμενα μέτρα που συνδέονται με την ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης. Έτσι, στο μέτωπο αυτό το τοπίο δεν είναι τόσο ξεκάθαρο, κάτι που είναι ήδη γνωστό στους δανειστές.
 
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται και τοποθέτηση Βρυξελλών και Βερολίνου για το τι θα συμβεί με την επέκταση του προγράμματος σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.  Το πλέον πιθανόν είναι η νέα κυβέρνηση να έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές και να ζητήσει πρόσθετο χρόνο , ωστόσο αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί ήδη από τώρα ώστε να μην τροφοδοτηθεί η «σπέκουλα» αναφορικά με την κατάσταση της Ελλάδος την 1η Μαρτίου 2015.
 
 
 
Θανάσης Κουκάκης
 
Newsroom ΔΟΛ