Κεραυνοί Σόιμπλε για την Αθήνα αλλά και νύξεις για βήμα-βήμα βοήθεια με εγγυήσεις

15.48

Δεν μπορεί να γίνει κούρεμα χρέους βάση συνθηκών

– Η οικονομική κατάσταση καταστράφηκε με φοβερούς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες – Δεν μπορούμε να δεχθούμε μόνο διαβεβαιώσεις

– Δεν έχουμε εμπιστοσύνη

– Στο δημοψήφισμα αποφάσισαν βοήθεια χωρίς όρους, τώρα λένε τα αντίθετα

Ανελέητο ράπισμα στην ελληνική κυβέρνηση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγ Σόιμπλε ο οποίος προσερχόμενος στο νέο, κρίσιμο Eurogroup για την χώρα μας, «προσγείωσε» απότομα την Αθήνα στην σκληρή πραγματικότητα με τις δηλώσεις του.

Ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη διαβούλευση» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνη, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν «βλέπει» πόσο εύκολα θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα.

«Αντίθετα με την εντύπωση που έχει καλλιεργηθεί έχουμε να κάνουμε με πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και σημείωσε ότι σήμερα το Eurogroup πρέπει να συζητήσει για τα θέματα που δεν επαρκούν, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι σύμφωνα με τις συνθήκες, δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Εξαπολύοντας επίθεση στην ελληνική πλευρά ο κ. Σόιμπλε είπε ακόμη ότι ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει τα πάντα για να υπάρξει συμφωνία, «εκείνοι δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη» για αυτό και όπως ανέφερε, δεν μπορεί να δει «πόσο εύκολα θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα».

«Θα πούμε στους Έλληνες συναδέλφους ότι έχουμε κάνει τα πάντα και πως εκείνοι δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη. Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή πόσο εύκολα θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα», δήλωσε.

Μεταξύ άλλων, ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας είπε πως το Eurogroup πρέπει να αποφασίσει αν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ESM πηγαίνουν κανονικά οι διαπραγματεύσεις αλλά, όπως τόνισε, το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια κατάσταση που παλιότερα ήταν ελπιδοφόρα και τους τελευταίους μήνες «καταστράφηκε με τρομερούς ρυθμούς».

«Οι αριθμοί είναι πολύ κακοί, όπως και η εμπιστοσύνη», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

protothema.gr / enikos.gr