Κίεβο: Μεταξύ αναζήτησης κυβέρνησης, ΔΝΤ και φιλορωσικών διαδηλώσεων

09.27
Κίεβο
Την ώρα που τα κόμματα στο Κίεβο χρειάζονται περισσότερο χρόνο να υπερβούν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν σε νέα μεταβατική κυβέρνηση, υπό τις επείγουσες οικονομικές ανάγκες της χώρας, οι ξένες κυβερνήσεις θέλουν να απομακρύνουν την ιδέα ότι η σύγκρουση είναι ψυχροπολεμική με όρους «Δύσης και Ανατολής». Διαδήλωση με συνθήματα εναντίον της «συμμορίας στο Κίεβο» και ρωσικές σημαίες στη Σεβαστούπολη στα ανατολικά της χώρας εν μέσω ανησυχιών για αποσχιστικές τάσεις. Σύντομα πιθανολογεί το ΔΝΤ ότι θα στείλει τεχνικό κλιμάκιο στο Κίεβο.

Λίγες ώρες αφού ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ μίλησε για ανησυχητικά σημάδια αποσχιστικών τάσεων, κάτοικοι των παραδοσιακά φιλορωσικών επαρχιών στα ανατολικά προχώρησαν σε διαδηλώσεις εναντίον της νέας ηγεσίας στο Κίεβο, με ρωσικές σημαίες και ακόμη και συνθήματα υπέρ «επέμβασης» της Μόσχας.

Οι ρωσικές σημαίες εμφανίστηκαν σε συγκέντρωση στη Συμφερούπολη, πρωτεύουσα της Κριμαίας, ενώ από το δημαρχείο της Σεβαστούπολης -όπου η Μόσχα έχει ναυτική βάση- κατέβηκε η ουκρανική σημαία για να αντικατασταθεί από τη ρωσική.

Παρών στις διαδηλώσεις ήταν και ρώσος βουλευτής, ενώ -υπό τη συνοδεία συνθημάτων που ζητούσαν μέχρι και «λύση Οσετίας»- την εμφάνισή τους στους δρόμους της Σεβαστούπολης έκαναν μέχρι και τρία τεθωρακισμένα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα. 

Την ίδια ώρα, στο Κίεβο τα κόμματα προσπαθούν να καταλήξουν σε νέα κυβέρνηση με νέα προθεσμία την Πέμπτη -ο αρχικός στόχος για μεταβατική κυβέρνηση μέχρι την Τρίτη αποδείχθηκε ανέφικτος, καθώς παράλληλα με τις διακομματικές διαβουλεύσεις, οι «πρωταγωνιστές» μετά την πτώση του Γιανουκόβιτς συναντώνται με τους ξένους απεσταλμένους στο Κίεβο.

«Παράγοντας» θεωρείται και η διαδήλωση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας: Τα κόμματα διαβουλεύονται και με τις ηγεσίες των κινημάτων στην Πλατεία ενόψει της σύστασης της μεταβατικής κυβέρνησης. Ο Αρσένι Γιατσένιουκ (του κόμματος της Τιμοσένκο, ο οποίος και θεωρείται πιθανότερη επιλογή για την θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού) είπε πως η νέα κυβέρνηση «θα είναι νόμιμη όχι όταν ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο, αλλά όταν πάρει την στήριξη του κόσμου που βρισκόταν στην Πλατεία».

«Δεν είναι μάχη Ανατολής – Δύσης»

Παράλληλα, οι δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να απομακρύνουν τον κίνδυνο η διαμάχη για την Ουκρανία να κινηθεί σε «ψυχροπολεμικό μοντέλο». Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Βρετανίας, Τζον Κέρι και Γουίλιαμ Χέιγκ είπαν, μετά από συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον, πως η «διαμάχη για την Ουκρανία δεν είναι πόλεμος Ανατολής και Δύσης».

«Δεν πρόκειται για παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, ή διαμάχη στην οποία μία σφαίρα επιρροής κερδίσει σε βάρος μίας άλλης» είπαν οι δύο ΥΠΕΞ.

«Πρόκειται για το μέλλον των Ουκρανών και το να κάνουν οι ίδιοι τις επιλογές για το μέλλον τους» είπε ο Τζον Κέρι, υπογραμμίζοντας πως «θέλουμε να συνεργαστούμε με τη Ρωσία, με άλλες χώρες, με όποιον είναι διαθέσιμο για να διασφαλίσουμε ειρηνική διέξοδο προς τα εμπρός». 

Και οι δύο υπογράμμισαν την ανάγκη της διατήρησης της ακεραιότητας της Ουκρανίας: «Η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι τεράστιας σημασίας» είπε ο Χέιγκ. Ο βρετανός ΥΠΕΞ επανέλαβε παράλληλα την ανάγκη για άμεση προετοιμασία κινήσεων οικονομικής στήριξης προς το Κίεβο.

Ανάλογα ήταν την προηγούμενη ημέρα και τα σχόλια της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Κάθριν Άστον από το Κίεβο, η οποία είχε τονίσει ότι οι Βρυξέλλες «καταλαβαίνουν τους στενούς δεσμούς» της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Πιθανότατα σύντομα τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ

Με την Ουκρανία να βρίσκεται, όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο Τουρτσίνοφ, «στο χείλος της χρεοκοπίας», οι πολιτικές κινήσεις περιστρέφονται, άμεσα ή έμμεσα, στο ζήτημα της οικονομικής στήριξης. 

Με το ρωσικό πακέτο των 15 δισ. δολαρίων στον πάγο, μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ διαμήνυσε πως η Μόσχα «δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να συνεχίσει το πρόγραμμα».

Όσον αφορά την επιλογή του ΔΝΤ, η επκεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε ότι «πιθανότατα θα στείλουμε σύντομα κάποια τεχνική βοήθεια στη χώρα».

«Επειδή είναι καθήκον μας να βοηθήοσυμε ένα μέλος που το ζητάει, και αυτό σαφώς είναι αυτό που πιθανότατα πρόκειται να συμβεί» είπε η Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του Ταμείου σημείωσε ότι υπάρχει επαφή με τον μόνιμο αντιπρόσωπο του ΔΝΤ στο Κίεβο για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Newsroom ΔΟΛ