Κύμα Κούρδων προσφύγων από τη Συρία

10.07

Αντιμέτωπη με ίσως το μεγαλύτερο κύμα Κούρδων προσφύγων από την Συρία κατά τα τριάμισι χρόνια του εμφυλίου πολέμου αλλά και με το φιτίλι του κουρδικού που σιγοκαίει βρίσκεται η Τουρκία, καθώς είναι σε εξέλιξη η νέα αντεπίθεση των τζιχαντιστών, που κατέλαβαν 64 κουρδικά χωριά στη βορειοανατολική Συρία.

Τουλάχιστον 70.000 Κούρδοι πρόσφυγες (πιθανότατα περισσότεροι από 100.000 μαζί με εκείνους που δεν έχουν επιβεβαιωθεί) πέρασαν μέσα σε δύο ημέρες τη μεθόριο με την Τουρκία, η οποία την Παρασκευή άνοιξε τμήμα των συνόρων της επιτρέποντας τη διέλευσή τους. Φοβούμενοι επίθεση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη μεθοριακή πόλη Κομπανί (Αϊν αλ Αράμπ), οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και είχαν συγκεντρωθεί πίσω από τα συρματοπλέγματα περιμένοντας να περάσουν στην Τουρκία.

Από την περασμένη Τρίτη, που ξεκίνησαν την αντεπίθεση, και πριν τεθεί σε εφαρμογή η νέα στρατηγική του Ομπάμα και των συμμάχων του εναντίον των θέσεών τους, οι μαχητές του IS έχουν καταλάβει 64 χωριά γύρω από το Κομπανί, χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό και το Σάββατο εκτέλεσαν τουλάχιστον 11 αμάχους, ανάμεσά τους δύο αγόρια. Η Τουρκία ήδη φιλοξενεί 1,3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, η ανακούφιση των οποίων έχει κοστίσει στην κυβέρνηση περισσότερα από τρία δισ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ, ο κίνδυνος κατάληψης της στρατηγικής θέσης πόλης του Κομπανί από το Ισλαμικό Κράτος έχει κινητοποιήσει τους Κούρδους σε Συρία και Ιράκ αλλά και το PKK. Το Σαββατοκύριακο ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, απηύθυνε έκκληση για διεθνή επέμβαση για την προστασία της πόλης από το IS, τονίζοντας ότι οι τζιχαντιστές πρέπει «να πληγούν και να καταστραφούν οπουδήποτε βρίσκονται», ενώ το PKK στην ιστοσελίδα του καλούσε σε συσπείρωση τους νέους Κούρδους της νοτιοανατολικής Τουρκίας για τη διάσωση του Κομπανί.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου με τη σύζυγό του συνοδεύουν τους Τούρκους ομήρους που απελευθερώθηκαν από τους τζιχαντιστές
 

Το βράδυ της Παρασκευής 300 Κούρδοι μαχητές από την Τουρκία διέσχισαν τη μεθόριο με τη Συρία, για να πολεμήσουν εναντίον των τζιχαντιστών, ενώ χθες το απόγευμα οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να απωθήσουν με αντλίες νερού και δακρυγόνα δεκάδες Κούρδους στα σύνορα με τη Συρία.

Η τουρκική αστυνομία, που έκλεισε προσωρινά τα σύνορα, ανέφερε ότι ήθελε να σταματήσει την είσοδο Κούρδων ενόπλων στη Συρία, με την τοπική τηλεόραση να υποστηρίζει ότι οι Κούρδοι προσπαθούσαν να μεταφέρουν βοήθεια. Την ώρα που το χάος στην περιοχή ενισχύει τη θέση των Κούρδων και ο κίνδυνος για αυτονόμησή τους είναι ορατός, η Αγκυρα ετοιμάζει τη δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης» στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφασίσει τη δημιουργία της για την αντιμετώπιση του ανθρωπιστικού χάους στην περιοχή και την υποδοχή των προσφύγων, ένα ζήτημα που αναμένεται να είναι στην κορυφή της ατζέντας της σημερινής συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μια τέτοια ζώνη, η οποία εξυπηρετεί για τον Ερντογάν την προσπάθεια ελέγχου της περιοχής (να ελέγξει το PKK και να εμποδίσει τη διακίνηση ενόπλων και το λαθρεμπόριο πετρελαίου), είναι «κόκκινο πανί» για το PKK. Οι ηγέτες της οργάνωσης απείλησαν μάλιστα την Τουρκία με αναστολή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ενώ ο τουρκικός στρατός έκανε γνωστό ότι το PKK έχει κλιμακώσει τις κινήσεις του στην νοτιοανατολική Τουρκία. «Οι ένοπλες δυνάμεις θα επέμβουν άμεσα εάν το PKK προβεί σε οποιαδήποτε μέτρα έχουν στόχο τη διάσπαση του τουρκικού κράτους», δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου στρατού, Νεσντέτ Οζάλ.

Επειτα από 101 ημέρες αιχμαλωσίας η Αγκυρα κατάφερε να απελευθερώσει τα ξημερώματα του Σαββάτου τους 49 Τούρκους ομήρους που κρατούνταν από το Ισλαμικό Κράτος, μεταξύ των οποίων ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν καταβλήθηκαν λύτρα ούτε υπήρξαν συγκρούσεις με μαχητές του IS στη διάρκεια της επιχείρησης απελευθέρωσής τους.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ – ethnos.gr