Κινδυνεύει η Πανορθόδοξος. "Όχι" είπαν και οι Σέρβοι για την Σύνοδο της Κρήτης

12.53

 Το Πατριαρχείο της Σερβίας προσχώρησε στις Κατά Τόπους Εκκλησίες οι οποίες αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στην Πανορθόδοξη Σύνοδο, η οποία προγραμματίζεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο στην Κρήτη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ από το Βελιγράδι.

«Η Εκκλησία βλέπει εμπόδιο για να να συμμετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και προτείνει να αναβληθεί επ’ αόριστον», αναφέρει η επίστολή της Συνόδου της Σερβικής Εκκλησίας προς τον πατριάρχη της Κωνσταντινοπόλεως Βαρθολομαίο, ο οποίος είναι επεύθυνος για τον συντονισμό της Συνόδου.

Σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής, που δημοσιοποιήθηκε απο το Γραφείο Τύπου της Σερβικής Εκκλησίας, πριν συγκληθεί η ιστορική αυτή Σύνοδος, πρέπει να αρθούν οι διαφωνίες μεταξύ των Κατά Τόπους Εκκλησιών για να επιτευχθεί ομοφωνία και να καταστρωθούν οριστικά τα προσυνοδικά κείμενα.

Η Πανορθόδοξη Σύνοδος της Κρήτης έπρεπε να συγκληθεί στην Κρήτη στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουνίου, αλλά τώρα η διεξαγωγή της αμφισβητείται, επειδή προηγουμένως η Βουλγαρική Εκκλησία και το Πατριαρχείο της Αντιοχείας αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σ’ αυτήν.

Το Πατριαρχείο Μόσχας πρότεινε να συγκληθεί μια έκτακτη Πανορθόδοξη Προσυνοδική Σύσκεψη στις 10 Ιουνίου το αργότερο, σημειώνοντας ότι η έλλειψη έστω και μιας από τις Κατά Τόπους Εκκλησίες καθιστά αδύνατη τη σύγκλησή της και δήλωσε ότι ορισμένες Εκκλησίες και οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους πρότειναν διορθώσεις στα προσυνοδικά κείμενα, οι οποίες συνάδουν με τις προτάσεις της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ωστόσο το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, που ανέλαβε τον συντονισμό της προετοιμασίας της Συνόδου, απέρριψε την πρόταση να συζητηθούν τα προβλήματα που εμποδίζουν τη σύγκληση της Συνόδου και τόνισε ότι θα διεξαχθεί παρά την έλλειψη ορισμένων Εκκλησιών.

briefingnews.gr