Κίνηση – έκπληξη για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

10.56

Σε μια κίνηση συμφιλίωσης που εξέπληξε την αρμένικη κοινότητα προχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Συλλυπήθηκε τους εγγονούς των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, η οποία τιμάται σήμερα.

Την παραμονή της 99ης επετείου των σφαγών που έγιναν από την οθωμανική κυβέρνηση των νεότουρκων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέδωσε μια «ιστορική» -όπως τη χαρακτήρισαν αναλυτές- γραπτή ανακοίνωση σε εννέα γλώσσες προς τους Αρμενίους πολίτες της τουρκικής δημοκρατίας και τους Αρμενίους της οικουμένης.

«Καθήκον της ανθρωπότητας είναι να αναγνωρίσει ότι οι Αρμένιοι θυμούνται τον πόνο και τις συμφορές που βιώθηκαν την περίοδο εκείνη, ακριβώς όπως κάθε άλλος πολίτης της οθωμανικής αυτοκρατορίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν και επεσήμανε ότι «το να αντλούμε εχθρότητα από την Ιστορία και να δημιουργούμε ανταγωνισμό, δεν είναι ούτε αποδεκτό ούτε χρήσιμο στον σημερινό κόσμο και στην προσπάθειά μας για τη δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος» και ότι «το πνεύμα της εποχής απαιτεί διάλογο παρά τις διαφορές, κατανόηση, εκτίμηση και συμβιβασμό».

«Στην Τουρκία η έκφραση διαφορετικής και ελεύθερης γνώμης για τα γεγονότα του 1915 είναι προϋπόθεσή για μια πλουραλιστική προοπτική και μια παιδεία δημοκρατίας και νεωτερικότητας», τόνισε επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός. Σημειώνεται ότι η παιδεία στην Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα ταυτότητας, το οποία συσσωρεύονται από την περίοδο της ίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας.

«Ηταν μη αναμενόμενο, επειδή ο Ερντογάν θεωρείται ως το βασικό εμπόδιο στη διαδικασία συμφιλίωσης με την Αρμενία. Η ανακοίνωση ήταν σχεδόν σαν κλάδος ελαίας», ανέφερε ο διευθυντής του αρμενικού θινκ τανκ Regional Studies, Ρίτσαρντ Γκιραγκοσιάν, και σχολίασε επίσης: «Αυτή η ανακοίνωση δείχνει μια πιο μαλακή εικόνα του Ερντογάν και αντανακλά την αυτοπεποίθησή του μετά τις εκλογές (τις δημοτικές της 30ής Μαρτίου) αλλά και εν όψει των προεδρικών εκλογών».

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ – ethnos.gr