Κινητοποίηση- διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ για την παρουσία του Υπουργού Παιδείας

11.08

Η κατάσταση στα σχολεία είναι πια απελπιστική για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Για 7η συνεχή χρονιά δεν έγινε ούτε ένας μόνιμος διορισμός , οι προσλήψεις αναπληρωτών είναι μειωμένες περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι συγχωνεύσεις τμημάτων και οι καταργήσεις τομέων στα ΕΠΑΛ έχουν κάνει την κατάσταση στη σχολική τάξη ασφυκτική. Ειδικά στα Χανιά ακόμα υπάρχουν δεκάδες κενά στα σχολεία, ενώ τουλάχιστον 9 τμήματα κόπηκαν με μειωμένο αριθμό παιδιών που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αν εφαρμοζόταν ο νόμος για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Παράλληλα, οι εργασιακές συνθήκες για όσους εργαζόμαστε στα σχολεία είναι ανυπόφορες. Η  κατάργηση του υπεύθυνου εργαστηρίου, οι αλλαγές στις αναθέσεις μαθημάτων, οι αλλαγές στα γυμνάσια, η εντολή για κατάργηση των επιπέδων γλωσσομάθειας στις ξένες γλώσσες, έχουν οδηγήσει σε πλαστά πλεονάσματα συναδέλφων που αναγκάζονται να συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο σε τρία ή τέσσερα σχολεία. Κομμάτι της προσπάθειας διάλυσης του δημόσιου σχολείου είναι και το βαθιά αντιδραστικό πόρισμα Λιάκου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι συνθήκες είναι ίδιες και χειρότερες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με τα σχολεία υποστελεχωμένα, τους μαθητές σε 27άρια τμήματα και τα κενά σε διδακτικό προσωπικό δεκάδες.
 
Η ΕΛΜΕ Χανίων απευθύνει κάλεσμα αγώνα την Παρασκευή στο ξενοδοχείο Minoa Palace στον Πλατανιά σε όλους τους εκπαιδευτικούς,  μαθητές, γονείς, φοιτητικούς συλλόγους και εργαζομένους που θα στοχεύει στην υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης, των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς και των εργασιακών τους  κατακτήσεων .
Αγωνιζόμαστε για:

  •  Ενιαίο, 12χρονο, υποχρεωτικό, δημόσιο σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.
  • Μόνιμους, μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη των πραγματικών κενών στα σχολεία.
  • Καμιά απόλυση αναπληρωτή.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.
  • Στήριξη της Ειδικής αγωγής.
  • Καμία συγχώνευση, κατάργηση σχολείων και τμημάτων. Διεκδικούμε 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού και 10 στα εργαστήρια. Απόσυρση των εγκυκλίων για τις προϋποθέσεις λειτουργίας Ο.Π για τα ΓΕΛ. και των τμημάτων γενικής παιδείας τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ.
  • Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.
  • Επαναφορά της μείωσης του ωραρίου των υπευθύνων στα εργαστήρια φυσικών επιστημών και πληροφορικής.
  • Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ  με μαζικούς κοινωνικούς αγώνες. 
  • Όλοι εμείς που παλεύουμε ενάντια στα μνημόνια, που κρατάμε τόσα χρόνια τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων, που παλέψαμε για την επαναλειτουργία των καταργημένων τομέων για δεύτερη φορά φέτος στα ΕΠΑΛ και κερδίσαμε, οφείλουμε να είμαστε εκεί.