Κυπριακό και οικονομία στη συνάντηση Τσίπρα-Αναστασιάδη

10.10
Λίγο μετά τις 8 το πρωί έφτασε στην Κύπρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. 
 
Ο πρωθυπουργός μετέβη στη Λευκωσία για την επίσημη υποδοχή από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Στην ατζέντα των επαφών, το Κυπριακό και η οικονομία.
 
Πρόεδρος και πρωθυπουργός θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν δηλώσεις.
 
Έμφαση θα δοθεί στο Κυπριακό στο οποίο όπως αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ, η στάση της νέας κυβέρνησης θα είναι «απαρέγκλιτα υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».
 
Στην οικονομία, οι δύο χώρες κινούνται με διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης, ωστόσο, εκτιμάται ότι υπάρχουν πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει στενή συνεργασία κυρίως στο χώρο της ΕΕ αφού στόχος και των δύο κυβερνήσεων είναι η έξοδος από τα μνημόνια.
 
Αργότερα, ο έλληνας πρωθυπουργός θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.
 
Ακολούθως θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Το απόγευμα, θα συναντηθεί με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. 
 
Επίσης, θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γιαννάκη Ομήρου και χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ακολούθως θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής.
 
Η επίσκεψη ολοκληρώνεται το βράδυ με επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, που θα παραθέσει προς τιμήν του πρωθυπουργού ο Κύπριος πρόεδρος.
 
Ο κ. Τσίπρας μετέβη στη Λευκωσία την ώρα που η Αγκυρα μελετά νέα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Μπαρμπαρός το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται έξω από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου. 
 
Ηδη υπάρχουν πληροφορίες ότι οι τούρκοι προγραμματίζουν έξοδο του Μπαρμπαρός εντός της κυπριακής ΑΟΖ για νέες σεισμογραφικές έρευνες έως τις 6 Απριλίου για να δουν πώς θα αντιδράσει η νέα ελληνική κυβέρνηση. 
Newsroom ΔΟΛ