Κυβερνητικό Συμβούλιο με φόντο τη λίστα και τις αντιδράσεις

09.52
Αθήνα
Συνεδριάζει στις 11 το πρωί της Τρίτης το Κυβερνητικό Συμβούλιο στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί η λίστα με τα μέτρα των επόμενων 120 ημερών που εστάλη στους θεσμούς.
 
Ο κατάλογος θα κοινοποιηθεί μέσω του Euroworking Group στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ το απόγευμα θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση.
 
Αναμένεται, επίσης, να συγκληθούν η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής.
 
Το κυβερνητικό συμβούλιο συνεδριάζει εν μέσω αντιδράσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Συμφωνίας.
 
 
Η πρώτη ηχηρή αντίδραση έγινε από το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλη Γλέζο, ο οποίος σε άρθρο του εξέφρασε τη διαφωνία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ζήτησε συγγνώμη, γιατί-όπως ανέφερε-συνήργησε στην ψευδαίσθηση. Κάλεσε, μάλιστα, όλα τα μέλη, φίλους και οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίδραση.
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σχολίασε: «Σε κάθε περίπτωση δεν θα σταματήσουμε να τιμάμε και να σεβόμαστε τον Μανώλη Γλέζο, αλλά ήταν άστοχη και λανθασμένη η δήλωσή του».
 
Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας σε άρθρο του στο blog του ζητεί άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς εκφράζει τις «βαθιές ανησυχίες» του για τη συμφωνία του Eurogroup και για τις μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να προτείνει η κυβέρνηση στους εταίρους. 
 
Επίσης, άρθρο του δικτυακού τόπου iskra, που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα, περιγράφει τη συμφωνία του Eurogroup υπό τον τίτλο «Συμφωνία-αίνιγμα στο Eurogroup», ενώ σε δύο συνεντεύξεις του στον κυριακάτικο Τύπου ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης τονίζει ότι «το ριζοσπαστικό πρόγραμμά μας πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και με συνέπεια. Καμία συμφωνία στο Eurogroup δεν πρέπει να ακυρώσει το κυβερνητικό πρόγραμμα».
 
Και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε να μην δεχθεί η κυβέρνηση υποχωρήσεις και έθεσε τη δική του κόκκινη γραμμή, προειδοποιώντας: «εγώ δεν πρόκειται να μείνω στο υπουργείο, αν δεν μείνουν οι καθαρίστριες. Όχι εγώ, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε ένα τέτοιο κομβικό θέμα».
 
Τη δική του προειδοποίηση έστειλε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος λέγοντας ότι ο λαός δεν θα αντέξει νέα μέτρα και λιτότητα. Αναφερόμενος στο κείμενο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup αναφέρει ότι «αν υλοποιηθεί κατά το γράμμα, το ύφος, την περιγραφή, τη σκληρότητα αυτό το προσύμφωνο, ο λαός δεν θα αντέξει».
 
Τη δίκη του παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις και έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης με τον οποίο θα συναντηθεί το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να βρει τη δύναμη να πει «έστω και τώρα 'ΟΧΙ' στο 'ΝΕΙΝ' του Σόιμπλε». Επικαλείται μάλιστα και τη δήλωση Γλέζου, η οποία, επιβεβαιώνει τις θέσεις του.
 
Newsroom ΔΟΛ