ΚΚΕ Χανίων: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στα σχολεία

11.51

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ Χανίων

Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και η κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση πανελλαδικά αλλά και στο νομό μας παραμένει εκρηκτική!

Σχολεία υπολειτουργούν εξαιτίας των χιλιάδων κενών, άλλα παραμένουν ακόμα κλειστά, ενώ χιλιάδες λαϊκές οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους υποστηρικτικές δομές (ειδικά σχολεία, τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη, ενισχυτική διδασκαλία). Από την άλλη πλευρά οι προσλήψεις αναπληρωτών που έγιναν μέχρι σήμερα είναι ισχνές, ενώ προβλέπεται και από δω και πέρα να γίνονται με το σταγονόμετρο. Αποτέλεσμα χιλιάδες εκπαιδευτικοί να βρίσκονται μετέωροι, χωρίς να γνωρίζουν αν, πότε και πού θα διοριστούν.

Ιδιαίτερα παραμένουν τα προβλήματα στο χώρο της ειδικής αγωγής, παίρνοντας υπόψιν ότι μόνο στο νομό μας το ΕΕΕΕΚ Χανίων δεν έχει ανοίξει ακόμα, στο ειδικό Γυμνάσιο οι μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής, ενώ τα κενά ειδικής αγωγής μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ξεπερνούν τα 100. Την ίδια στιγμή τα κονδύλια για προσλήψεις αναπληρωτών ειδικής αγωγής είναι μειωμένα και θα καλυφθούν αποκλειστικά από προγράμματα ΕΣΠΑ. Έτσι θα «ξεφορτωθεί» ο κρατικός προϋπολογισμός από το βάρος δαπανών μισθοδοσίας, προκειμένου να προκύψουν τα «ματωμένα» «πρωτογενή πλεονάσματα» που θ΄αξιοποιηθούν για την «επανεκκίνηση της οικονομίας» και την έξοδο από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα για το νομό μας και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τα κενά που υφίστανται μέχρι σήμερα, ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι: 60 δάσκαλοι, 20 νηπιαγωγοί, 92 δάσκαλοι ειδικής αγωγής, 13 νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής, 33 αγγλικών, 3 γερμανικών, 5 γαλλικών, 15 καλλιτεχνικών, 12 φυσικής αγωγής, 22 μουσικής, 3 πληροφορικής, 14 θεατρικής αγωγής, 1 φυσικής αγωγής ειδικής, 2 μουσικής ειδικής αγωγής, 2 πληροφορικής ειδικής αγωγής. Το σύνολο των κενών δηλαδή μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό μας είναι 297, ενώ και στη δευτεροβάθμια, μετά από συμπτύξεις τμημάτων στα μικρά περιφερειακά Λύκεια και την επιβολή συνδιδασκαλίας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τα κενά είναι δεκάδες. Εννοείται πως τα παραπάνω κενά είναι υπολογισμένα με βάση την περσινή λειτουργία των σχολείων και όχι με βάση τις πραγματικές μορφωτικές ανάγκες των παιδιών.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πιστή στις εντολές της Ε.Ε., των 1ου, 2ου μνημονίων, που θα καταργούσε αλλά εφαρμόζει πιστά, και του 3ου δικού της μνημονίου, που προωθεί αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, τσακίζει λαϊκές οικογένειες και εκπαιδευτικούς, τα μορφωτικά και τα εργασιακά τους δικαιώματα!

Ταυτόχρονα αναδεικνύονται για άλλη μια φορά ο ρόλος της Ε.Ε. και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ και άλλων) στην εκπαίδευση, που προωθούν αποκλειστικά την ελαστική εργασιακή περιπλάνηση για τους εκπαιδευτικούς και σε κάθε περίπτωση δεν ικανοποιούν το αυτονόητο δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας να μορφώσει τα παιδιά της.

Οι Τ.Ε Πόλης και Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ καλούν το χανιώτικο λαό να οργανώσει την πάλη του για το σχολείο που έχουμε σήμερα ανάγκη, για το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί να συντονίσουν τη δράση τους με στόχο την ανατροπή των αντιλαϊκών ? αντιεκπαιδευτικών μέτρων, παλιών και νέων, προβάλλοντας τα δίκαια και ανικανοποίητα αιτήματά τους:

  • Να γίνουν μαζικοί διορισμοί μόνο μόνιμων εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης.

  • Ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν, υποχρεωτικό 12χρονο σχολείο μετά από δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση.

  • Πλήρης χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό

  • Εδώ και τώρα να ανοίξουν όλες οι δομές ειδικής αγωγής.

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση.

  • Επανίδρυση σχολείων που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν.

  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών και των εκπαιδευτικών για πληρωμή εκπαιδευτικών, συνοδών ΕΑΕ, λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων και καθαριότητας, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων, εποπτικού υλικού και για μεταφορά μαθητών.