Κλέβουν οι κόρες τις εντυπώσεις!

20.14

Και ποιος δε θα αισθανόταν δέος αντικρίζοντας την τεράστια ανακάλυψη των αρχαιολόγων στην Αμφίπολη. Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Πολιτισμού από τις Καρυάτιδες εντυπωσιάζουν. Μετά την πλήρη αποκάλυψη τους φάνηκαν όλες οι λεπτομέρειες. Οι Καρυάτιδες έχουν ύψος 2,27μ., ενώ φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις. Φορούν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους, έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια. Στέκονται πάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους, τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30μ. Η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων. Η Γ. Γ. του Υπουργείου Λίνα Μενδώνη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στην πρωινή εκπομπή του Μέγκα να υπάρχει και τέταρτος θάλαμος.

Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης δίπλα από τις Καρυάτιδες βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.
 

Το μνημείο της Αμφίπολης προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον. Σε ότι αφορά στους εργαζόμενους λαμβάνονται μέτρα αντιστήριξης και δεν υπάρχει καμία ανησυχία πρόκλησης ατυχήματος κατά τη διάρκεια των εργασιών.
 
 
Σύμφωνα με τις μετρήσεις, στο εσωτερικό της ανασκαφής, προέκυψε ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%), ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 – 22,70C. Οι Αρχαιολόγοι προσπαθούν διαρκώς να προχωρήσουν σε όσο το δυνατόν λιγότερες αλλοιώσεις του μνημείου για να συνεχίσουν τις εργασίες αποκάλυψης του αρχαιολογικού αυτού θησαυρού.