Κουκιανάκης: καθιέρωση εκδήλωσης Παγκρήτιας εμβέλειας για την Μεταπολιτευτική Επανάσταση Κρητών

10.42

 
Με εισήγηση του Δημάρχου Αποκόρωνα ξεκίνησε χθες 23 Ιουλίου την συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Αποκόρωνα.
Ο  κος Κουκιανάκης πρότεινε την δημιουργία και την καθιέρωση εκδήλωσης Παγκρήτιας εμβέλειας  για την Μεταπολιτευτική Επανάσταση Κρητών το 1897, η οποία οδήγησε στην Ελευθερία των Κρητών από τους Τούρκους.    
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αποκόρωνα ψήφισε ομόφωνα την εισήγηση του Δημάρχου.
 
Αναλυτικότερα η εισήγηση έχει ως ακολούθως :
 
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
 
 
“Καθιέρωση εκδήλωσης παγκρήτιας εμβέλειας για την μεταπολιτευτική επανάσταση”
 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Η Κρήτη, κατά τη διάρκεια της πολύχρονης σκλαβιάς της στην οθωμανική αυτοκρατορία , επεχείρησε πολλές προσπάθειες αποτίναξης του τουρκικού ζυγού. Καμιά όμως από τις επαναστατικές αυτές ενέργειες δεν είχε αίσιο αποτέλεσμα. Εξαίρεση αποτελεί το επαναστατικό κίνημα της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής του 1895 – 96, φυσική μετεξέλιξη του οποίου ήταν η επανάσταση του 1897 – 98, η οποία έφερε επιτέλους τη Λευτεριά στο νησί.
Γι αυτό και η Μεταπολιτευτική επανάσταση ονομάστηκε «τυχερή».
Οι προηγούμενοι αγώνες των Κρητών είχαν ως στόχο την Ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα.
Η Μεταπολιτευτική Επιτροπή όμως, σταθμίζοντας τα διεθνή διπλωματικά δεδομένα, είχε ως κύριο αίτημά της την αλλαγή του πολιτικού καθεστώτος της Κρήτης, με την απομάκρυνση των Τούρκων και την ίδρυση μιας αυτόνομης ή ημιαυτόνομης κρατικής οντότητας. 
Και τούτο ως μεταβατική λύση, μέχρι την ωρίμανση των συνθηκών, για την πραγμάτωση της πολυπόθητης Ένωσης.
Εμπνευστής, οργανωτής και αρχηγός της Επιτροπής ήταν ο Πρωτοδίκης Βάμου, Μανούσος Κούνδουρος και γραμματέας ο δικηγόρος Ιωσήφ Λεκανίδης, από τον Αλίκαμπο.
Η σπουδαία αυτή επανάσταση (που αγκαλιάστηκε από το σύνολο  των Αποκορωνιωτών κα είχε παγκρήτια και πανελλήνια απήχηση ) ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου 1895, από το Κλίμα .
Σπουδαία γεγονότα διαδραματίστηκαν στον Αλίκαμπο, στην Αλμυρίδα, στους Αρμένους, στην Ασή Γωνιά, στον Βάμο, στον Βαφέ, στις Βρύσσες, στις Καλύβες, στις Καρρές, στο Νίπος, στα Ντουλιανά, στον Στύλο, στον Τσιβαρά, στον Τζιτζιφέ, στον Φρε και σε πολλές άλλες περιοχές του Αποκόρωνα.
Πρέπει να τονιστεί ότι τα πολεμικά γεγονότα της εποχής εκείνης πυροδότησαν παντού σφοδρές αιματοχυσίες εξ αιτίας της οθωμανικής βαρβαρότητας, που όμως άμεσο αποτέλεσμα είχαν την πανευρωπαϊκή πίεση για την προώθηση και επίλυση του Κρητικού Ζητήματος.
Η εφαρμογή της Αυτονομίας δεν φάνηκε κατ’ αρχήν να επιτυγχάνεται, κυρίως λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Έτσι, οι Κρητικοί οδηγήθηκαν στην επαναστατική κινητοποίηση του 1897, (που πανθομολογουμένως θεωρείται ως η δεύτερη φάση – μετεξέλιξη της επανάστασης των Μεταπολιτευτικών), η οποία τελικά οδήγησε το 1898 στην Κρητική Αυτονομία και μετά από λίγα χρόνια στην Ένωση του νησιού μας με τη μητέρα Ελλάδα.
 
Ο Δήμος Αποκορώνου, θέλοντας να τιμήσει όπως της αξίζει την Μεταπολιτευτική Επανάσταση δίνοντας της παγκρήτιο χαρακτήρα, προτείνει τον μόνιμο, κατ’ έτος, εορτασμό των γεγονότων της περιόδου εκείνης, με επιμνημόσυνη δέηση κάθε 1η Κυριακή του Σεπτέμβρη στο Κλίμα, καθώς επίσης την ίδια μέρα αναφορά στα γεγονότα και λοιπές λαμπρές εκδηλώσεις εναλλάξ στις περιοχές δράσης του αγώνα, που βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου μας, αρχής γενομένης τον Σεπτέμβριο του 2016 από τις Βρύσες, ορμητήριο των Μεταπολιτευτικών, όπου έχει φιλοτεχνηθεί το συμβολικό μνημείο της Επανάστασης και έχουν επίσης τοποθετηθεί οι προτομές των Κούνδουρου και Λεκανίδη.
 
Παρακαλώ το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί και να πάρει απόφαση πάνω στην πρότασή μου αυτή.                                                        
 
 
 
Με Εκτίμηση 
Γραφείο Τύπου
Δήμου Αποκόρωνα.