Κόντρα στο Κογκρέσο με φόντο την ανταλλαγή στρατιώτη με πέντε Ταλιμπάν

09.38
Ουάσινγκτον
Ενώ οι ΗΠΑ πανηγυρίζουν για την απελευθέρωση του Μπόου Μπέργκνταλ, του μοναδικού αμερικανού ομήρου στο Αφγανιστάν, Ρεπουμπλικανοί θέτουν ερωτήματα εάν η συμφωνία για την απελευθέρωσή του -με αντάλλαγμα την απελευθέρωση πέντε Ταλιμπάν- αποφασίστηκε όπως έπρεπε. 

Ο λοχίας Μπέργκνταλ, ο οποίος κρατούνταν επί σχεδόν πέντε χρόνια στο Αφγανιστάν, απελευθερώθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας με τους Ταλιμπάν με διαμεσολάβηση του Κατάρ. Πέντε μαχητές των Ταλιμπάν, οι οποίοι περιγράφηκαν από τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν ως «οι σκληρότεροι του σκληρού πυρήνα» απελευθερώθηκαν από την αμερικανική φυλακή στο Γκουαντάναμο της Κούβας και μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο Κατάρ.

Τα ερωτήματα είναι εάν η συμφωνία παραβαίνει την πολιτική των ΗΠΑ περί μη διαπραγμάτευσης με τρομοκράτες, εάν υπάρχουν επαρκείς δικλείδες ασφαλείας ώστε οι πέντε που απελευθερώθηκαν να μην αποτελούν κίνδυνο για τις ΗΠΑ και το εάν για τη διαδικασία ήταν επαρκώς ενημερωμένο το Κογκρέσο.

Ενώ η απελευθέρωση του Μπέργκνταλ, το Σάββατο, χαιρετίσθηκε από την οικογένειά του και στη γενέτειρά του και θα μπορούσε να θεωρηθεί επιτυχία για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μακέιν και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβήτησαν ότι η κυβέρνηση έδρασε ορθά όταν απελευθέρωσε τους μαχητές.

«Αυτοί είναι άνθρωποι του υψηλότερου υψηλού κινδύνου. Άλλοι που απελευθερώθηκαν, επέστρεψαν στη μάχη» δήλωσε ο Μακέιν, πρώην αιχμάλωτος πολέμου και βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ.

«Αυτό έχει τεκμηριωθεί. Έτσι είναι ανησυχητικό για μένα το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν ήταν αυτοί που κατονόμασαν τα πρόσωπα που απελευθερώθηκαν» δήλωσε στην εκπομπή Face the Nation του CBS.

Kαθώς η κυβέρνηση Ομπάμα προσπαθούσε να απαντήσει στις επικρίσεις, ο Μπέργκνταλ μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο του Λάντστουλ, στη Γερμανία, για να υποβληθεί σε ιατρική θεραπεία. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε μια άλλη εγκατάσταση στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, δήλωσαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου, χωρίς να κάνουν γνωστή την ημερομηνία της επιστροφής του στις ΗΠΑ.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ δήλωσε πως ελπίζει ότι η ανταλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει στο να επιτευχθεί κάποια συμφιλίωση με τους μαχητές και απέρριψε κατηγορίες των Ρεπουμπλικάνων ότι ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με τρμοκράτες, λέγοντας πως την ανταλλαγή επεξεργάσθηκε η κυβέρνηση του Κατάρ.

«Δεν διαπραγματευθήκαμε με τρομοκράτες» δήλωσε ο Χέιγκ σε συνέντευξή του στην εκπομπή Meet the Press του NBC. «Ο λοχίας Μπέργκνταλ ήταν αιχμάλωτος πολέμου. Αυτή είναι μια ομαλή διαδικασία για να παίρνεις πίσω τους αιχμαλώτους σου» είπε.

Ο Μπέργκνταλ, 28 ετών, παραδόθηκε το Σάββατο σε αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες έφθασαν με ελικόπτερο. Οι Ταλιμπάν είπαν πως απελευθέρωσαν τον Μπέργκνταλ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters