Κραυγή αγωνίας από την Μέριλ Στριπ και επιστολή στο Κογκρέσο: Είμαστε ίσες με τους άντρες

21.12

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι συνήθως ο ηγέτης της δύσης και οι περισσότεροι τείνουμε να ακολουθούμε και όχι να προπορευόμαστε αυτής. Θα περίμενε κανείς σε μια χώρα όπως αυτή να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ ότι οι γυναίκες με τους άντρες έχουν ίσα δικαιώματα. Κι όμως αυτό δεν ισχύει. Τουλάχιστον όχι στον βαθμό που θα έπρεπε. Προφανώς δεν αναφερόμαστε σε κάποιου είδους ρατσιστική αντίληψη ή μια φαλλοκρατική κοινωνία σε επίπεδο καθημερινότητας, αλλά σε πιο πρακτικά ζητήματα. Γι΄αυτό και η Μέριλ Στριπ βάζει μπροστά τη φωνή της.

Η διάσημη ηθοποιός που τυγχάνει του απόλυτου σεβασμού όλης της αμερικάνικης κοινωνίας, παλεύει εδώ και μερικά χρόνια ώστε οι γυναίκες στον κλάδο της να θεωρούνται ισότιμα μέλη με τους άνδρες, γιατί υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στο ανώτερο ποσό που μπορεί να πάρει μια πρωταγωνίστρια έναντι ενός πρωταγωνιστή.

Έτσι, η Μέριλ που αυτό τον καιρό βρίσκεται στα γυρίσματα της ταινίας Suffragette όπου υποδύεται την Έμελιν Πανκχέρστ (τη Βρετανίδα που ηγήθηκε του κινήματος της Σουφραζέτας και έδωσε στις γυναίκες της χώρας της πρωτίστως και μετά σε όλο τον κόσμο το δικαίωμα της ψήφου) και στο παρελθόν έχει υποδυθεί την Μάργκαρετ Θάτσερ, απέστειλε επιστολή ξεχωριστά σε κάθε μέλος του Κογκρέσου ζητώντας να περάσει στο Σύνταγμα το Equal Rights Amendments, δηλαδή οι νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε οι γυναίκες να έχουν απόλυτη ισότητα με τους άντρες.

Μέχρι στιγμής η χάρτα αυτή εφαρμόζεται σε 35 από τις 50 πολιτείες και χρειάζονται 38 για να γίνει βασικό άρθρο του Συντάγματος. «Σας γράφω και σας ζητώ να σταθείτε όρθιοι για την ισότητα – για τη μητέρα, την αδερφή, τη γυναίκα, την κόρη σας ή εσάς – στηρίζοντας το Equal Righs Amendments. Την ισότητα των δικαιωμάτων υπό του νόμου δεν πρέπει να την αρνηθεί καμία πολιτεία. Κάθε κόρη πρέπει να ξέρει την ιστορία, κάθε γιος την έγραψε στην καρδιά του. Σε κάθε γυναίκα που γέννησε, σε κάθε πολίτη που πληρώνει φόρους: πολεμήσαμε για τα δικαιώματα όλων των κοινωνικών ομάδων. Τώρα είναι η στιγμή να έχουμε ισότητα για τις γυναίκες στις ΗΠΑ μια για πάντα».

Μαζί με την επιστολή, η Μέριλ Στριπ έδωσε και το βιβλίο Equal Means Equal της Τζέσικα Νιούβιρτ που είναι πρόεδρος της Ένωσης του ERA. Να θυμίσουμε ότι στα Όσκαρ τον περασμένο Φεβρουάριο, η Πατρίτσια Άρκετ είχε βγάλει έναν πολύ δυνατό λόγο για το ζήτημα και είχε χειροκροτηθεί θερμά από την Μέριλ.toratora.gr