Έκρηξη ξενοφοβικής βίας στη Νότιο Αφρική

15.56
Ξενοφοβική βία συγκλονίζει το Ντέρμπαν και το Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότιο Αφρική με επιθέσεις κατά μεταναστών που έντρομοι αναζητούν μαζικά καταφύγιο. Τα βίαια επεισόδια έχουν προκαλέσει το θάνατο έξι ανθρώπων από τις αρχές Απριλίου και η βία δεν δείχνει να υποχωρεί παρά το διάγγελμα του προέδρου Ζούμα και τις πορείες ειρήνης. 
 
Καταστήματα λεηλατήθηκαν και πάλι τη νύχτα της Πέμπτης στο ανατολικό Γιοχάνεσμπουργκ, πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα και ένα κτίριο όπου διαμένουν ξένοι, ενώ άνδρες που κράδαιναν μαχαίρια άρχισαν να κυνηγούν και να χτυπούν μετανάστες.
 
Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει το πλήθος. Δώδεκα άτομα συνελήφθησαν για τις επιθέσεις, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
 
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δράστες, που είχαν έρθει από μία εστία εργαζομένων, επιτέθηκαν στους ξένους φωνάζοντάς τους να φύγουν από τη Νότια Αφρική.
 
«Ομάδα ανδρών κατέβηκε από ένα λεωφορείο. Όλοι ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια. Άρχισαν να κυνηγούν τον κόσμο πετώντας τους πέτρες, χτυπώντας τους. Αυτό που είδα ήταν πολύ, πολύ τρομακτικό» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο BBC.
 
Πολλοί άνεργοι Νοτιοαφρικανοί κατηγορούν τους ξένους ότι παίρνουν τις δουλειές τους σε μία χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας φθάνει το 24%.
 
Βάσει των επίσημων στοιχείων, δύο εκατομμύρια ξένοι υπήκοοι βρίσκονται στη Νότιο Αφρική, περίπου 4% του συνολικού πληθυσμού. Ωστόσο, κατ' άλλες εκτιμήσεις ο αριθμός των ξένων στη χώρα φθάνει τα πέντε εκατομμύρια.
 
Την Πέμπτη ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα απηύθυνε από το βήμα του Κοινοβουλίου έκκληση για ηρεμία. «Καμία απογοήτευση και κανένας θυμός δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις εναντίον ξένων υπηκόων και τη λεηλασία των καταστημάτων τους» δήλωσε.
 
Παράλληλα, στο Ντέρμπαν πραγματοποιήθηκε πορεία ειρήνης με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων. Τις προηγούμενες ημέρες περισσότεροι από 2.000 ξένοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε σκηνές που στήθηκαν σε στάδια γύρω από την πόλη.
 
Τον Ιανουάριο, έκρηξη ξενοφοβικής βίας προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων στο Σοβέτο, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ. Το σχήμα των επιθέσεων ήταν σχεδόν το ίδιο: οι ταραξίες επιτέθηκαν σε καταστήματα, τα λεηλάτησαν και καταδίωξαν τους ξένους.
 
Το 2008, 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα χωρίς προηγούμενο κύμα ξενοφοβίας στη Νότιο Αφρική.
 
Newsroom ΔΟΛ