Η «κρυπτή στοά» γεμίζει μελωδίες

14.48

Στον υποβλητικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς, στην καρδιά της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης, δίνονται ξεχωριστές συναυλίες με μουσικά σχήματα και ορχήστρες, ενώ γίνονται και εναλλακτικές εκδηλώσεις.

Στην Αρχαία -πιο γνωστή ως Ρωμαϊκή- Αγορά της Θεσσαλονίκης, που αποτέλεσε διοικητικό κέντρο της πόλης από το τέλος του 2ου μ.Χ., μέχρι τον 5ο μ.Χ. αιώνα, η μεγαλύτερη και καλύτερα σωζόμενη στοά της, η «κρυπτή στοά», φιλοξενεί πρωτότυπες εκδηλώσεις και μουσικές βραδιές. Ο φωτισμός χαμηλός, η ατμόσφαιρα θυμίζει άλλες εποχές και αποκαλύπτει την πορεία της πόλης μέσα στους αιώνες.

Στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο, που βρίσκεται πάνω από την πλατεία Αριστοτέλους, και συγκεκριμένα στο Ωδείο, χωρητικότητας 350 ατόμων, θα δώσει το πρωί της Κυριακής μία από τις τρεις συναυλίες της στην πόλη η Ορχήστρα Νέων από το Καλφ της νότιας Γερμανίας, εκδήλωση που εντάσσεται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης – Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014. Η Ορχήστρα εδρεύει στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και αποτελείται από 49 νέους μουσικούς, μαθητές και φοιτητές, ηλικίας 15 ως 26 χρόνων. Πρόκειται για μια πρωτότυπη μπάντα χάλκινων πνευστών που το ρεπερτόριό της χαρακτηρίζεται από το σύγχρονο και παράλληλα συμφωνικό μουσικό ύφος, μέσα από τον συνδυασμό της τρομπέτας, της τούμπας, του γαλλικού κόρνο, του τρομπονιού, του φλάουτου, του φαγκότο και των κρουστών, όπως ντραμς και ξυλόφωνου. Η «κρυπτή στοά», που αναστηλώθηκε και δόθηκε σε χρήση από το 1996, είχε φιλοξενήσει πριν από λίγες εβδομάδες και την εναρκτήρια εκδήλωση της Photobiennale για την ενότητα «Λόγος IV», την οποία συνόδευε η εμφάνιση του κουαρτέτου Animus.

20 στρέμματα
Με έκταση περίπου 20 στρ. η Αρχαία Αγορά άρχισε να κατασκευάζεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης τον 2ο αιώνα, στη θέση μιας προϋπάρχουσας αγοράς των πρώτων αυτοκρατορικών χρόνων. Εκεί βρίσκονταν δημόσια κτίρια και διάφοροι χώροι που διαμορφώθηκαν με ενιαία αρχιτεκτονική αντίληψη σε δύο κλιμακωτά επίπεδα. Το συγκρότημα αποτελούσε τον οικονομικό και εμπορικό πυρήνα της πόλης, είχε ωστόσο επιπλέον διοικητικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Η Ρωμαϊκή αγορά θα υποδεχθεί κλασικά μουσικά σχήματα
 

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανάδειξης, δημιουργήθηκε ένα μουσείο με ευρήματα από τις ανασκαφές, τα οποία παρουσιάζουν την ιστορία του χώρου, που στην ουσία ήταν μια κεντρική πλατεία με μεγάλες κιονοστοιχίες, που φιλοξενούσε το Ωδείο, έναν χώρο θεαμάτων, αρχείο, νομισματοκοπείο, λουτρό, μαγαζιά και μεγάλες στοές.

Η μεγαλύτερη από αυτές, η «κρυπτή στοά», κορινθιακού τύπου, πιθανόν λειτουργούσε ως δημόσια αποθήκη, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη των καταστημάτων της αγοράς.

Το συγκρότημα της Αγοράς δεν καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό του 7ου μ.Χ. αιώνα, αλλά εγκαταλείφθηκε σταδιακά και στη βυζαντινή εποχή εγκαταστάθηκαν εκεί εργαστήρια κεραμικής. Σιγά σιγά επήλθε η υποβάθμιση του χώρου, ενώ κατά την τουρκοκρατία παραχωρήθηκε το ιστορικό κέντρο σε Εβραίους από την Ισπανία.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr