Κρίσιμες διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με Κομισιόν και ΕΚΤ

10.29
Μετά τις επαφές του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που στόχο είχαν τη διαμόρφωση ενός θετικού για την Ελλάδα κλίματος, σήμερα Τετάρτη, αρχίζουν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντά τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Γιάνης Βαρουφάκης τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
 
Το κρίσιμο 48ωρο των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης συμπληρώνεται με την συνάντηση του  Αλέξη Τσίπρα με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αργότερα σήμερα, Τετάρτη, και το πολυαναμενόμενο τετ -α- τετ του Γιάνη Βαρουφάκη με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αύριο, Πέμπτη.
 
O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει τηρήσει αυστηρή στάση μέχρι στιγμής με τις δηλώσεις του: «Δεν θα ανατρέψουμε τα πάντα επειδή είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα». Ωστόσο, επί της ουσίας αναμένει να ακούσει αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης.
 
Ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι έτοιμος να ακούσει τα συγκεκριμένα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης και τόνισε ότι η Επιτροπή σημείωσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία» και πως «καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του χρέους».
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να ακούσει με προσοχή τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν θα κάνει ο ίδιος προτάσεις -κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη συνάντηση που είχαν ο Β.Σόιμπλε με τον  Πιέρ Μοσχοβισί στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τον επίτροπο Οικονομίας να μην δεσμευτεί η Κομισιόν με συγκεκριμένες παραχωρήσεις προς την Αθήνα, κατά τη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εξηγήσει ότι η Ελλάδα επιζητά μια νέα συμφωνία, στη βάση της οποίας είναι η μείωση του χρέους και η στροφή από την ύφεση και τη λιτότητα στην ανάπτυξη, καθώς και ότι χρειάζεται λίγο χρόνο για να παρουσιάσει το τελικό της σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας. 
 
Όπως και στη συνάντηση με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, αναμένεται ειδικότερα να μιλήσει για ένα σχέδιο τετραετούς διάρκειας που θα τονώσει την οικονομία, ενώ θα αναλάβει δεσμεύσεις για  σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του για πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και του πελατειακού κράτους.
 
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναλάβει τη δέσμευση για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, χωρίς τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων. Θα τονίσει ωστόσο ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να κυμαίνονται στο 1-1,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση σε πλαίσιο δημοσιονομικής ισορροπίας.
 
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα εξηγεί τις προτάσεις του για το χρέος στον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί και το ζήτημα της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ κατά το διάστημα που μεσολαβεί από την 28η Φεβρουαρίου έως την επίτευξη νέας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.
 
Οι προτάσεις για το χρέος, μέσω ενός μενού ανταλλαγής ομολόγων (τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι χώρες της Ευρωζώνης και ο ΕΜΣ να αντικατασταθούν με ομόλογα που θα συνδεθούν με ρήτρα ανάπτυξης, ενώ τα ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης να μετατραπούν σε διηνεκή ομόλογα) αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη από την ΕΚΤ και αρκετούς ευρωπαίους αξιωματούχους, ωστόσο πολλοί παραδέχονται ότι πρόκειται για λογικές προτάσεις  που πλέον η Ευρώπη είναι πιο ώριμη να ακούσει, ενδεχομένως και να αποδεχτεί…
 
Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με Φρανσουά Ολάντ
 
Το κρίσιμο 48ωρο των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης συμπληρώνεται με την συνάντηση του  Αλέξη Τσίπρα με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αργότερα σήμερα, Τετάρτη, και το πολυαναμενόμενο τετ -α- τετ του Γιάνη Βαρουφάκη με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αύριο, Πέμπτη.
 
Το Βερολίνο αναμένεται να τηρήσει σκληρή στάση, ζητώντας την τήρηση των δεσμεύσεων και των συμφωνηθέντων, ωστόσο θα (πρέπει να) λάβει υπόψη του και το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται για τα ελληνικά αιτήματα από τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, καθώς και από παρατηρητές των διαπραγματεύσεων (αναλυτές, επενδυτές, Τύπος).
 
Η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, όπως και οι επαφές που είχε ο Γ.Βαρουφάκης στο Λονδίνο, τη Ρώμη και το Παρίσι. 
 
Θετική αντιμετώπιση αναμένεται και από την Γαλλία, κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι έχουν προγραμματιστεί κοινές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού με τον γάλλο πρόεδρο, κάτι που δεν συνηθίζεται σε συναντήσεις μη ομολόγων.
 
Όπως και η Ρώμη, το Παρίσι βλέπει με καλό μάτι την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης κατά της λιτότητας και υπέρ της ανάπτυξης, κάτι που δημιουργεί ένα θετικό ρεύμα υπέρ των ελληνικών προτάσεων. 
 
Στο οικονομικό πεδίο, οι κυβερνήσεις αυτές ενδιαφέρονται για την ελαστικοποίηση της στρατηγικής των σκληρών δημοσιονομικών στόχων που θέτει η πολιτική του Βερολίνου. 
 
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό πεδίο, δε, η Γαλλία αναμένεται να αδράξει την ευκαιρία που παρουσιάζεται μέσω της Ελλάδας για να αναβαθμίσει τη θέση της σε σχέση με τη Γερμανία, ή αλλιώς να επανασυστήσει τον γαλλογερμανικό άξονα, που κατέρρευσε με την εκλογή Ολάντ, σε νέα βάση. Όπως δήλωσε και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, το «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας που θα βοηθήσει την Ελλάδα είναι μια γαλλογερμανική συμφωνία. 
 
Η.Κ.
Newsroom ΔΟΛ