Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο για τον Εμπολα

09.52

Λιγότερο από δύο μήνες έχει στη διάθεσή της η Παγκόσμια Κοινότητα προκειμένου να σταματήσει την εξάπλωση του ιού Εμπολα, προειδοποίησε το Σάββατο η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam που ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση για «αυξημένη στρατιωτική παρουσία, για περισσότερους γιατρούς και πόρους ώστε να αποφευχθεί η μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή της γενιάς μας».

Το «επίπεδο και ο επείγων χαρακτήρας των αναγκών είναι άνευ προηγουμένου… Μόνο μία παγκόσμιου χαρακτήρα συντονισμένη απάντηση θα επιτρέψει την ανάσχεση της εξάπλωσης» του ιού, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της οργάνωσης Μαρκ Γκόρλντρινγκ.

Αλλά και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας με τις δηλώσεις του κινήθηκε στους ίδιους δραματικούς τόνους, ζητώντας περισσότερη επαγρύπνηση και αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του ιού: «Χάνουμε τη μάχη εναντίον του θανατηφόρου ιού», προειδοποίησε.

Πράγματι, οι αριθμοί και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες: τα επιβεβαιωμένα περιστατικά ιού Εμπολα υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τα 9.000 και οι θάνατοι τους 4.500, αν και σύμφωνα με στελέχη της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι αριθμοί μπορεί να είναι μεγαλύτεροι καθώς «ορισμένες υγειονομικές αρχές αρνούνται να δώσουν στοιχεία γιατί θέλουν να παρουσιάζουν μικρότερη θνησιμότητα ώστε να μην εξαπλωθεί ο πανικός», όπως λένε.

Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο για τον Εμπολα

 

Το πλέον ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, έως τα μέσα Δεκεμβρίου στα κράτη που μαστίζονται από την επιδημία ενδεχομένως να καταγράφονται έως και 10.000 νέα κρούσματα της νόσου σε εβδομαδιαία βάση. Προς το παρόν το σοβαρό πρόβλημα εστιάζεται σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε, όπου οι επιδημιολόγοι του ΠΟΥ εκτιμούν ότι η επιδημία συνεχίζει να βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Λιβερία
Στη Λιβερία, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 2.200 άνθρωποι, η πρόεδρος της χώρας, Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ, προειδοποίησε ότι μία γενιά Αφρικανών κινδυνεύει «να χαθεί από οικονομική καταστροφή», ενώ σε «Επιστολή της προς τον Κόσμο» που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του BBC, τόνισε πως όλες οι χώρες έχουν συμφέρον και καθήκον να συμβάλουν στη μάχη εναντίον του Εμπολα και υπογράμμισε ότι ο ιός, που έχει γονατίσει τη δυτική Αφρική, «δεν σέβεται σύνορα».

Στην Ευρώπη, έως και την Παρασκευή είχαν καταγραφεί 10 ασθενείς με επιβεβαιωμένα ή ύποπτα συμπτώματα Εμπολα, οι οποίοι είχαν επιστρέψει στη Γηραιά Ηπειρο από τις μαστιζόμενες αφρικανικές χώρες.

Στην Ισπανία, 87 άτομα έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση για τον ιό. Πάντως η Τερέσα Ρομέρο, η Ισπανίδα νοσοκόμα, το πρώτο άτομο που μολύνθηκε από τον ιό Εμπολα εκτός Αφρικής, δεν είναι πλέον φορέας του ιού σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων, ανακοίνωσε νοσοκομειακή πηγή. Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει 800 φιαλίδια του πειραματικού εμβολίου για τον Εμπολα στα κεντρικά του Παγκόσμιου Οργανισμού στη Γενεύη, ενώ και οι ΗΠΑ κάνουν δοκιμές για την παρασκευή εμβολίου.

Αλλά και η Κούβα, παρά την πενία των μέσων που διαθέτει, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας κατά του ιού Εμπολα, έχοντας στείλει από την 1η Οκτωβρίου στην Αφρική 165 ειδικούς του τομέα υγείας, οι οποίοι θα ενισχυθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο Φιντέλ Κάστρο μάλιστα πρότεινε στις ΗΠΑ συνεργασία για την αντιμετώπιση του ιού Εμπολα, προκειμένου να αποφευχθεί μια επιδημία στην αμερικανική ήπειρο. «Θα συνεργασθούμε ευχαρίστως με το αμερικανικό προσωπικό στην αποστολή αυτή», έγραψε ο Φιντέλ Κάστρο στο άρθρο του με τίτλο «Η ώρα του χρέους».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε εκφράσει τις ευχαριστίες του προς την Κούβα -γεγονός εξαιρετικά σπάνιο εδώ και μισό αιώνα λόγω της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών- για τη βοήθεια που προσφέρει στον αγώνα για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Εκκληση Ομπάμα να μη μεταδοθεί η επιδημία του τρόμου

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πανικός για τον Εμπολα εξαπλώνεται πλέον με ταχύτερους ρυθμούς απ' ό,τι ο ιός, καθώς το κρουαζιερόπλοιο «Carnival Magic» που εκτελούσε ταξίδι αναψυχής στην Καραϊβική επέστρεψε στο Τέξας, επειδή ένας από τους επιβάτες του είναι εργαζόμενος στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Ντάλας, όπου διαγνώστηκε το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα του ιού Εμπολα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, ο εργαζόμενος δεν έχει κανένα σύμπτωμα της θανατηφόρου νόσου και σύμφωνα με τα ιατρικά πρότυπα που έχει θέσει το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, βρίσκεται στο τέλος των 21 ημερών που είναι το ανώτερο περιθώριο για την επώαση του ιού Εμπολα.

Μπήκε πάντως οικειοθελώς σε απομόνωση σε καμπίνα του πλοίου μαζί με ένα ακόμη άτομο που τον συνόδευε στην κρουαζιέρα. Επιβιβάστηκε στο πλοίο από το λιμάνι του Γκάλβεστον του Τέξας στις 12 Οκτωβρίου για μια επταήμερη κρουαζιέρα και όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι, δεν είχε έρθει σε άμεση επαφή με τον Τόμας Ερικ Ντάνκαν τον ασθενή από τη Λιβερία που τελικά κατέληξε από τον ιό.

Σε άλλο περιστατικό, ένας σταθμός τρένων και λεωφορείων του οργανισμού αστικών συγκοινωνιών του Ντάλας έκλεισε ύστερα από την πληροφορία ότι μία γυναίκα ασθένησε σε χώρο του σταθμού -συγκεκριμένα έκανε εμετό σε πλατφόρμα-, ωστόσο εκπρόσωπος του οργανισμού διέψευσε πληροφορία που μεταδόθηκε από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η γυναίκα βρισκόταν υπό παρακολούθηση για πιθανή έκθεσή της στον ιό Εμπολα.

Σε υποχρεωτική αργία
Επίσης, δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Μέιν τέθηκε σε υποχρεωτική αργία για τρεις εβδομάδες αφού συμμετείχε σε συνέδριο στο Ντάλας. Οι αρχές της πολιτείας του Μέιν εξήγησαν ότι δεν υπάρχουν υποψίες πως η δασκάλα ήρθε σε επαφή με πρόσωπο που είχε εκτεθεί στον ιό, αλλά το μέτρο ελήφθη «ως ανταπόκριση στις ανησυχίες των γονέων».

Στο Χέιζλχερστ του Μισισίπι, γονείς αποφάσισαν να κρατήσουν στο σπίτι τα παιδιά τους επειδή ο διευθυντής του σχολείου είχε επισκεφθεί τη Ζάμπια για να παραστεί στην κηδεία του αδελφού του.

Σε αυτό το κλίμα υστερίας, ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε κατά το εβδομαδιαίο μήνυμά του έκκληση προς τους Αμερικανούς να μην παραδοθούν στην υστερία και τον φόβο» απέναντι στην επιδημία του Εμπολα, καλώντας τους να δίνουν βάση μόνο στα γεγονότα. Επίσης, «απαντώντας» στις κατηγορίες περί ολιγωριών και ερασιτεχνισμού στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ο ιός στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα, διόρισε τον πρώην προσωπάρχη του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, Ρον Κλάιν, υπεύθυνο συντονισμού των προσπαθειών αντιμετώπισης της επιδημίας Εμπολα στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο εφαρμογής ταξιδιωτικών περιορισμών για τα κράτη όπου η επιδημία έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ – ethnos.gr