Κρητική “μετωπική” για το επενδυτικό. “Στα μαχαίρια” Σταθάκης-Αυγενάκης

13.26

Αυγενάκης: «Με τα ψέματα δε μπορείτε να προσελκύσετε επενδύσεις»

Σταθάκης: Μη μας καταλογίζεται ευθύνες και λάθη των δικών σας κυβερνήσεων

Μετωπική ήταν σύγκρουση μεταξύ των δύο Κρητικών βουλευτών σε συζήτηση στη Βουλή και συγκεκριμένα ανάμεσα στον Χανιώτη Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον Βουλευτή της ΝΔ στο Ηράκλειο Λευτέρη Αυγενάκη. Στο πλαίσιο της σημερινής Ολομέλειας με αφορμή την συζήτηση του Επενδυτικού πλαισίου της χώρας, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Λευτέρης Αυγενάκης έρριψε τα βέλη του για σχεδιασμό της κυβέρνησης, επιρρίπτοντας μία σειρά από λάθη και αστοχίες, κάτι που επέφερε την οργισμένη απάντηση του Υπουργού Οικονομίας.

Συζήτηση Αυγενάκη – Σταθάκη στην Ολομέλεια της Βουλής για τις επενδύσεις

Στο ζήτημα των επενδύσεων στη χώρα, την δημιουργία εχθρικού κλίματος στο χώρο των επενδύσεων από πλευράς της Κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει ο αρμόδιος Υπουργός, αναφέρθηκε στην ολομέλεια της Βουλής ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη.

Στην πρωτολογία του ο κ. Λ. Αυγενάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο σε όλα τα μέτωπα, δεν υπάρχει οικονομική πολιτική, δεν υπάρχει στρατηγική διαπραγμάτευσης, δεν κλείνει η αξιολόγηση και την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση ακολουθεί μια εχθρική πολιτική στον ιδιωτικό τομέα». Ο αν. Γραμματέας της ΝΔ αναφέρθηκε με επίσημα στοιχεία στην αύξηση της ανεργίας (Eurostat), τη μεταφορά 60.000 επιχειρήσεων στη Βουλγαρία (Εθνική Υπηρεσία Εσόδων της Βουλγαρίας), την μείωση των δραστηριοτήτων εξαγωγικών (ΕΒΕΑ) και κατήγγειλε την Κυβέρνηση ότι «έχει επιδοθεί σε προσπάθεια κατάληψης του κράτους».

Από πλευράς του ο Υπουργός ανάπτυξης κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία για καταστροφολογία, ενώ όσον αφορά τη φυγή των επιχειρήσεων ο Υπουργός επικαλέστηκε συνέντευξη του Προέδρου του Ελληνοβουλγαρικού επιμελητηρίου, υποβαθμίζοντας το θέμα στο άνοιγμα λογαριασμών και όχι τη μεταφορά επιχειρήσεων. Επιπλέον αναγνώρισε την μείωση της ανεργίας το έτος 2014, από την Κυβέρνηση Σαμαρά, και μίλησε για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις ύψους 1.6 δις.

Στην δευτερολογία του ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι τα στοιχεία είναι αμφιβόλου εγκυρότητας, ενώ αναφέρθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις της Κυβέρνησης ΝΔ και απευθύνθηκε στον Υπουργό ρωτώντας ποιες επενδύσεις έχει φέρει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εδώ και ένα χρόνο, ενώ κατηγόρησε την Κυβέρνηση για ολιγωρία στο θέμα του νέου αναπτυξιακού νόμου που έχει καθυστερήσει τονίζοντας «δεν είναι αυτή στάση μιας χώρας που διψάει για επενδύσεις», καθώς και για την επικείμενη επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς.

Τέλος, ο Υπουργός προανήγγελλε τροπολογία που θα δώσει προβλεπόμενη παράταση, ώστε όσοι ολοκληρώσουν θα συνεχίσουν τις επενδύσεις, μηχανισμό αξιολόγησης που θα επιταχύνει από τα 2 χρόνια στους 6 μήνες την αξιολόγηση των επενδύσεων, απλοποίηση των κανόνων στους αναπτυξιακούς, και δέσμευση πόρων για τους επενδυτές.

Διαβάστε ΕΔΩ τα πρακτικά με τους διαλόγους της Συνεδρίασης της Βουλής