Ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από την ψηφοφορία για τη συμφωνία

10.18

 
Ημέρα αποφάσεων σήμερα, Τρίτη, στον ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα στην ψηφοφορία της Τετάρτης για τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής. Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ στην συνέχεια θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. 
 
Στόχος της σύγκλησης των οργάνων είναι να ξεκαθαριστεί η θέση των διαφωνούντων και σε αυτή τη βάση ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ακούσει πρώτα τα στελέχη και τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας και άλλων μικρότερων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία να ανοίξει τα χαρτιά του, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διαγραφών. Αλλωστε, η Αριστερή Πλατφόρμα δεν είναι μια απλή συνιστώσα, αλλά ιδρυτικό στοιχείο του κόμματος.
 
Από την πλευρά τους, τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας φαίνεται πως έχουν λάβει τις αποφάσεις τους, στη διάρκεια κλειστών συνεδριάσεων που είχαν χθες στη Βουλή. Όπως έγινε γνωστό, σκοπεύουν να καταψηφίσουν τη συμφωνία, είτε με «Όχι», είτε με «παρών», είτε δια της απουσίας τους, όπως έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου.
 
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με νεότερη δήλωσή του, σήμερα, επιμένει να ζητά από τον πρωθυπουργό την απόσυρση της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές. Ως προς το θέμα της ψηφοφορίας, δεν διευκρινίζει τι προτίθεται να πράξει η Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά τονίζει ότι το νέο μνημόνιο δεν θα εφαρμοστεί με τους αγώνες του λαού.
 
Ερωτηθείς, σήμερα, τι προτίθεται να ψηφίσει, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -γνωστός για τις απόψεις του υπέρ της δραχμής- Κώστας Λαπαβίτσας απέφυγε να διευκρινίσει, λέγοντας: «Όλα στην ώρα τους».
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δε, η Αριστερή Πλατφόρμα θα ζητήσει σύγκληση Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να καταστεί η πλειοψηφία του κόμματος. 
 
Σε αυτό το κλίμα, όλα δείχνουν ότι το κόμμα οδηγείται σε εσωτερική σύγκρουση, ενδεχομένως και διάσπαση. Αυτό είναι κάτι που οι ψυχραιμότεροι επιχειρούν να αποσοβήσουν.

Κορωνάκης: «Όχι» σε διαγραφές
 
Κατηγορηματικά αντίθετος σε διαγραφές ή άλλα πειθαρχικά μέτρα σε βάρος των βουλευτών που θα καταψηφίσουν τη συμφωνία τάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΗΜΑ 99.5 FM, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης.
 
«Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα ηγηθεί στην πορεία είτε προς τη διάσπαση είτε προς τη μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ», φέρεται να δηλώνει.
 
Φίλης: Να πούμε «όχι» στην πτώση της αριστερής κυβέρνησης
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης δήλωσε σήμερα το πρωί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση, σε μια απάντηση στο σχέδιο πραξικοπήματος που σχεδιάστηκε από οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις του εξωτερικού. Το κόμμα πρέπει να πει «όχι» στην αριστερή παρένθεση και στην πτώση της αριστερής κυβέρνησης.
 
Επιπλέον, τόνισε ότι προκρίνει τη συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και πως δεν πρόκειται να ρίξει ανάθεμα στους συναδέλφους του, τους οποίους περιμένει να ακούσει στη Βουλή. 
 
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να χάσει τη δεδηλωμένη -τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο-, λόγω καταψήφισης από τους 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φίλης απάντησε ότι αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης.
 
Σε ό,τι αφορά την Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Φίλης, χαμήλωσε σήμερα τους τόνους, ζητώντας «να διευκολύνει» τις διαδικασίες.
 
Βούτσης: Να μην ανατραπεί η κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε μαζί
 
Ανάλογο μήνυμα έστειλε και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να ανατραπεί. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από την εφαρμογή της πολιτικής και επισήμανε πως θα δώσει αγώνα για κοινωνικά αντίμετρα.
 
Σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία, ο κ. Βούτσης παρατήρησε ότι θα εκφραστούν όλες οι απόψεις και ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του, καθορίζοντας την πορεία της κυβέρνησης και του ιδίου.
 
Εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι μέσα από τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί ότι «θα συνεχίσουμε μαζί».
 
Παπαδημούλης: Μήνυμα ενότητας 
 
Μήνυμα ενότητας έστειλε, μέσω twitter, εν όψει της σύγκλησης των οργάνων του κόμματος ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης.

"Την ώρα της "φουρτούνας", πρέπει να σταθούμε όρθιοι κ ενωμένοι. Και να ληφθούν επιτέλους μέτρα κατά της διαπλοκής, διαφθοράς κ φοροδιαφυγής."

 
 
 
Κοντονής: Δεν έχουμε ανάγκη από ηρωικές ήττες
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα δημοκρατικό. Όλες οι φωνές θα ακουστούν» σημείωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής. 
 
Ο ίδιος τόνισε ότι η Αριστερά δεν έχει ανάγκη από ηρωικές ήττες, αλλά από νίκες, ακόμη κι αν υπάρχουν κάποιοι συμβιβασμοί.
 
Η.Κ.
Newsroom ΔΟΛ