Ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του προέδρου της Ν.Δ. Που στήθηκαν οι γαλάζιες κάλπες στο νησί

08.28

Άνοιξαν οι «γαλάζιες κάλπες» για την τελική μάχη μεταξύ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Στο δεύτερο γύρο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλούνται όσοι νεοδημοκράτες είχαν ψηφίσει στην πρώτη κάλπη της 20ής Δεκεμβρίου. Η εικόνα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τις 23:00.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 της Κυριακής και κλείνουν στις 19:00.

Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι 404.000 πολίτες που ψήφισαν και την πρώτη Κυριακή. Όσοι ψηφίσουν, θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα με την πρώτη φορά, χωρίς να πληρώσουν τα 3 ευρώ, κάτι θα κάνει πιο σύντομη τη διαδικασία και μικρότερη την ταλαιπωρία.

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκινά με ένα προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων, καθώς στον πρώτο γύρο απέσπασε 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ύψος της συμμετοχής και το αν θα προσέλθουν στον δεύτερο γύρο οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν Aπόστολο Τζιτζικώστα (20,4%) και Άδωνι Γεωργιάδη (11,3%).

Ο κ. Γεωργιάδης συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τον κ. Μητσοτάκη και έθεσε στη διάθεσή του τους οργανωμένους πυρήνες των υποστηρικτών του.

Ο κ. Τζιτζικώστας, πάλι, συνέστησε ψήφο κατά συνείδηση, αν και θεωρείται πως εμμέσως έχει δείξει τη στήριξή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε επίπεδο Κρήτης, 45 είναι τα εκλογικά τμήματα στα οποία στήθηκαν οι 59 συνολικά κάλπες. Τα ψηφοδέλτια που  παίρνουν στα χέρια τους οι ψηφοφόροι είναι 3. Στο πρώτο αναγράφεται το όνομα του υποψηφίου προέδρου Ευάγγελου Μεϊμαράκη, στο δεύτερο αναγράφεται το όνομα του συνυποψηφίου του, Κυριάκου Μητσοκάκη, ενώ το τρίτο είναι λευκό.

Σημειώνεται ότι στο Ηράκλειο, στήθηκαν 26 κάλπες, σε 19 εκλογικά τμήματα, στα Χανιά, 15 κάλπες, σε 13 εκλογικά τμήματα, στο Λασίθι, θα στηθούν 10 κάλπες, σε 8 εκλογικά τμήματα και στο Ρέθυμνο, στήθηκαν 8 κάλπες, σε 5 εκλογικά τμήματα.

Ο στόχος που έχει θέσει η γαλάζια παράταξη είναι να προσέλθουν και πάλι στις κάλπες οι 400.0000 ψηφοφόροι που εξέφρασαν την προτίμησή τους για το νέο αρχηγό, στον πρώτο γύρο.

Σε κάθε εκλογικό τμήμα το αποτέλεσμα θα είναι γνωστό περίπου μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, ενώ το τελικό αποτέλεσμα πανελλαδικά εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί γύρω στις 11 το βράδυ.

με πληροφορίες από το in.gr