Ξένα ΜΜΕ: Μετά το Eurogroup, η ελληνική ρευστοτητα εξανεμίζεται

09.56
Πέραν της προόδου στις ελληνικές διαπραγματεύσεις που διαπίστωσε το Eurogroup, τα διεθνή ΜΜΕ στέκονται στην ασφυκτική πίεση που προκαλεί η κατάσταση στο μέτωπο της ρευστότητας: Η Αθήνα έχει δώσει μεν εντολή για την αποπληρωμή στο ΔΝΤ, σημειώνουν, όμως οι τίτλοι στέκονται στην αναφορά του Γ.Βαρουφάκη πως η ρευστότητα επαρκεί για δύο εβδομάδες. 
 
Ψηλά στο ενδιαφέρον και οι αναφορές από το Eurogroup περί δημοψηφίσματος, μεταξύ του «γιατί όχι» του Σόιμπλε και του «ο χρόνος δεν φτάνει» του Ντάισελμπλουμ.
 
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «καλωσόρισαν την κάποια πρόοδο στις αργές συνομιλίες με την Αθήνα […] όμως υπάρχει μεγάλη απόσταση στα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό» γράφει το πρακτορείο Reuters. H Ελλάδα «καθησύχασε με την κρίσιμη αποπληρωμή των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, όμως ο Γ.Βαρουφάκης είπε πως η κατάσταση στο μέτωπο της ρευστότητας είναι "τρομερά επείγουσα"», τονίζει.
 
«Η Ελλάδα μπορεί να έχει μόνο δύο εβδομάδες πριν αντιμετωπίσει πραγματικό πρόβλημα τήρησης των οικονομικών της υποχρεώσεων, παραδέχθηκε ο έλληνας ΥΠΟΙΚ ενώ οι συνομιλίες με τους πιστωτές κινούνται αργά χωρίς συμφωνία» γράφει με τη σειρά του το Associated Press. H χώρα «βρίσκεται αντιμέτωπη με οξεία κρίση ρευστότητας» τονίζει, λέγοντας πως οι συνομιλίες φάνηκαν στο Eurogroup «να ομαλοποιούνται μετά από την πολύ πικρή συνάντηση στη Ρίγα».
 
Η Ελλάδα «βρίσκεται δύο εβδομάδες μακριά από την κρίση ρευστότητας» γράφει ο τίτλος του πρώτου θέματος του BBC το πρωί της Τρίτης, στεκόμενο στις δηλώσεις Βαρουφάκη. Το βρετανικό κανάλι υπογραμμίζει την αναφορά του προέδρου του Eurogroup πως πρέπει να υπάρξει πλήρης συμφωνία πριν εκταμιευθούν κεφάλαια.
 
«Τώρα πρέπει να προχωρήσουν όλα γρήγορα. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η Αθήνα ως τον Ιούνιο» γράφει η γερμανική Welt, ενώ προσθέτει ότι αυξάνεται η αγωνία σχετικά με την ικανότητα της Αθήνας να πληρώνει τις υποχρεώσεις της.
 
Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί να αφήσει τους Έλληνες να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα, μια ιδέα η οποία, σύμφωνα με τη Welt, βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Σύμφωνα με την Zeit, οι πιστωτές της Ελλάδας άσκησαν εκ νέου πίεση: Χρήματα θα υπάρξουν μόνο όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, ενώ τόσο ο Ντάισελμπλουμ όσο και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισαν ότι η Αθήνα θα πρέπει να υποβάλει περισσότερες προτάσεις, να περιγράψει πιο λεπτομερώς τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες σκοπεύει να κάνει.
 
Η Zeit σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε σε ένα πολιτικό μήνυμα το οποίο θα επέτρεπε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να την βοηθήσει και κάτι τέτοιο δεν έγινε.
 
Η Handelsblatt από την πλευρά της υπογραμμίζει ότι αν και δεν υπήρξε χθες συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, η Αθήνα θα μπορέσει να καταβάλει σήμερα μια δόση του δανείου που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) διερωτάται αν ένα δημοψήφισμα είναι η λύση για την κρίση στην Ελλάδα και προσθέτει ότι αν και ο Σόιμπλε συμφωνεί με το σχέδιο αυτό, ο Ντάισελμπλουμ εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να καθυστερήσει η καταβολή της βοήθειας προς την Αθήνα.
 
Το περιοδικό Spiegel επισημαίνει ότι σύντομα τα χρήματα της Ελλάδας θα τελειώσουν και όμως οι συζητήσεις μεταξύ του Eurogroup και της Αθήνας προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Και προσθέτει: «ο Σόιμπλε έβαλε στο παιχνίδι ένα δημοψήφισμα, σαν να υπήρχε χρόνος για κάτι τέτοιο».
 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ