Έκτκατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνης στο χωριό Κυριάννα

14.30

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 και ώρα 9:00 μ.μ. συνεδρίαση εκτάκτως το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνης στο χωριό Κυριάννα με διάφορα θέματα συζήτησης.

Πριν μια εβδομάδα το Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου συναντήθηκε με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κ. Μαρία Λιονή και έθεσαν υπόψιν της διάφορα αγροτικά θέματα που αφορούν την ύπαιθρο του νομού.

  1. Ζωοκλοπή. Διαχρονικό πρόβλημα σοβαρό για την ανάπτυξη της μικρής κτηνοτροφίας στην ύπαιθρο του νομού Ρεθύμνης και ιδίως στον τέως Δ. Αρκαδίου. Μας πρότεινε η κ. Λιονή να γίνει μια συνάντηση εντός της τρεχούσης εβδομάδος με τον ανώτερο Διοικητή της Κρήτης υποστράτηγο Ανδρέα Δασκαλάκη ο οποίος τυγχάνει να είναι και Ρεθυμνιώτης για λήψη μέτρων για πάταξη αυτού του φαινομένου.
  2. Αγροτική ασφάλεια της υπαίθρου ? αγροζημίες. Συνάντηση με το κ. Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Μαρινάκη θα γίνει την προσεχή εβδομάδα για διάφορα θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα των κατοίκων του Δ. Ρεθύμνης όπως η περίφραξη των αγροτικών δρόμων με πλέγματα από τους κτηνοτρόφους. Επίσης η αποκατάσταση των λακκουβών στους δημοτικούς δρόμους του Δ. Ρεθύμνης.
  3. Δακοκτονία. Έγκαιρος ψεκασμός 10-20 Ιουνίου των ελαιοδέντρων του Δ. Ρεθύμνης. Φέτος η αναμενόμενη παραγωγή εκτιμάται 1ο χονδρολιά 20%, 2ο κορωνέικη 60%, 3ο τσουνάτη 0.
  4. Δημιουργία νέων γραφείων του Αγροτικού Συλλόγου στο κτίριο της πρώην Κοινότητας Κυριάννας. Κατόπιν δωρεάν παραχώρησης του κτιρίου από το Δήμο Ρεθύμνης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σπανουδάκης Στυλιανός ο οποίος κατάγεται από την Κυριάννα, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Κυριάννας κ. Μανωλακάκη Ιωάννη, αποφάσισαν από κοινού να παραχωρήσουν αμισθί το κτίριο στον Αγροτικό Σύλλογο.
  5. Δημιουργία νέου Δ.Σ. στον Αγροτικό Σύλλογο. Με την προκήρυξη εκλογών από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνης θα συσταθεί το νέο Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου. Αλλά λόγω της τετράμηνης απεργίας των δικηγόρων έχει καθυστερήσει η διαδικασία ανακήρυξης και ψηφοφορίας του Συλλόγου από το Πρωτοδικείο. Έχει αναλάβει ο Δικηγόρος κ. Νίκος Κοτζαμπασάκης για την διεκπεραίωση αυτής της υπόθεσης.
  6. Εξισωτική αποζημίωση. Τηλεφωνική επικοινωνία το περασμένο Σάββατο 14 Μαϊου του προσωρινού προέδρου του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου κ. Κατσανέβα Γεωργίου με τους δύο βουλευτές Ρεθύμνης τον κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον υπουργό Υγείας Ανδρέας Ξανθό. Χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διευθυντή του γραφείου του κ. Ξανθού Γεώργιο Βλαστό ο οποίος είχε επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αποστολάκη. Διαβεβαίωση του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι έχουν εξασφαλιστεί 20 εκτάρια δηλαδή 200 στρ. περίπου καλλιεργήσιμα και βοσκότοποι. Το ύψος των στρεμματικών θα κατέβει από 5,300 που ήταν το ανώτατο όριο σε 2-3000 ευρώ ανά παραγωγό. Κατάργηση της μόνιμης κατοικίας των αγροτών που διαμένουν στα χωριά και η δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα εξισωτικής αποζημίωσης και στους κατοίκους των πόλεων ιδιοκτητών αγροτικής γης.
  7. Δρόμος Καβούσι ? Μέση. Θετική εξέλιξη έγκρισης από το υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη η δημιουργία υβριδικού εργοστασίου στην περιοχή Χάρκια Δ. Ρεθύμνης. Υποχρέωση της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. η δημιουργία του παραπάνω δρόμου που θα συνδέει την επαρχία Αμαρίου ως αντισταθμιστικά οφέλη του παραπάνω έργου.
  8. Αμπελοκαλλιέργεια. Οι ιδιοκτήτες αμπελιών και κηπευτικών συμβουλεύονται από τους γεωπόνους να αρχίσουν ψεκασμούς στα αμπέλια μέχρι την Πέμπτη για την καταπολέμηση χολέρας και περονόσπορου των αμπελιών και κηπευτικών λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων.