Λ. Αυγενάκης: «Να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία περιπτώσεων διαφθοράς στον κλάδο της δημόσιας Υγείας»

09.29

Να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία των περιπτώσεων διαφθοράς στις οποίες αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη, ενώ παράλληλα ερωτά τι έκανε ο κ. Ξάνθος -όταν βρισκόταν στη θέση του Κου Πολάκη- για τις καταγγελίες περί «πάρτυ διαφθοράς στην Υγεία».

Όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης: «κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε σε σύστημα διαφθοράς στο χώρο της υγείας, καθώς και στη βούλησή του για την εξυγίανση του συστήματος προμήθειας υλικών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.»

Ειδικότερα, αναφερόμενος σε παραδείγματα σπατάλης του δημόσιου χρήματος, ο κ. Π. Πολάκης είπε πως «πληρωνόταν ένα υλικό μέχρι 5.000 ευρώ, 6.500 ευρώ διατίθενται για τη συντήρηση ασθενοφόρων, η σίτιση αγγίζει το τετραπλάσιο του ποσού που διατίθενται από πεντάστερα ξενοδοχεία, τα επιθέματα κοστίζουν από 12 εκατ. το 2014, 54 εκατ. το 2015, άλλα υλικά που πριν από τρία χρόνια κόστισαν 18 εκατ., τώρα κοστίζουν 54 εκατ., η δαπάνη για γυαλιά από 40 εκατ. αυξήθηκε στα 47 εκατ., ενώ άλλη δαπάνη (περιτονιακή διήθηση) από 3 εκατ. αυξήθηκε σε 28 εκατ. το 2014.»

Ο κ. Λ. Αυγενάκης ερωτά δε τι έκανε ο σημερινός Υπουργός κ. Α. Ξανθός τους τελευταίους οκτώ (8) μήνες από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς που κατήγγειλε ο κ. Πολάκης και πως αλήθεια βρίσκονται στο ίδιο Υπουργείο όταν δημόσια ο κ. Πολάκης διαπιστώνει και ο κ. Ξανθός, είτε δεν είδε, είτε απέφυγε να δει αυτές τις σπατάλες.

Ο Ηρακλειώτης Βουλευτής υπογραμμίζει ότι «ο χώρος της υγείας εξακολουθεί να μαστίζεται από τις δραματικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και από ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό. Παράλληλα, οι γενικές τοποθετήσεις για την ύπαρξη περιπτώσεων διαφθοράς δίχως την αντίστοιχη ανάπτυξη πρωτοβουλιών και συγκεκριμένων δράσεων αντιμετώπισής τους δεν προσφέρει το παραμικρό στη δημόσια υγεία και στους πολίτες. Οι δε προκηρύξεις θέσεων που είχαν ήδη ανακοινωθεί από το 2014 εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα.»

Τέλος ο κ. Λ. Αυγενάκης ζητά «να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τις περιπτώσεις διαφθοράς, καθώς και για την επιβάρυνση που, κατά τις δηλώσεις σας, αυτό επέφερε στο δημόσιο ταμείο». Επιπλέον ζητά ερωτά σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την εξυγίανση του συστήματος προμήθειας υλικών και τον έλεγχο των δαπανών, ποιος ο προγραμματισμός για την κάλυψη των τεράστιων κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ποια είναι η λύση που προτείνεται για το θέμα των επικουρικών ιατρών, πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα που έχει προκύψει με την επιστροφή των επίορκων ιατρών στις θέσεις τους (νόμος Κατρούγκαλου) δίχως προηγούμενη διερεύνηση του θέματος και σχετική απόφαση του αρμοδίου οργάνου, καθώς και ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας για την διαφανή λειτουργία του συστήματος προμήθειας υλικών και τη μείωση της γραφειοκρατίας με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.