Λαγκάρντ: «Το Grexit είναι μια πιθανότητα, δεν θα σημάνει το τέλος του ευρώ»

20.21

Την εκτίμηση ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι «μια πιθανότητα» εξέφρασε την Πέμπτη η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα FAZ.

Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ακόμη ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν θα είναι μεν εύκολο να αντιμετωπιστεί από την νομισματική ένωση, αλλά πιθανότατα, όπως τόνισε, «δεν θα αποτελέσει και το τέλος του ευρώ».

Νωρίτερα, την άποψη ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για επίτευξη συμφωνίας είχε εκφράσει ο  εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά.

Απέφυγε πάντως να θέσει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για συμφωνία, αναφέροντας ότι η δουλειά που γίνεται είναι «έντονη».

Παράλληλα, ο κ. Μάρεϊ ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν έχει ζητήσει από το Ταμείο την «ομαδοποίηση» όλων των δόσεων του Ιουνίου και την αποπληρωμή τους συνολικά στο τέλος του μήνα.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος υποστήριξε ότι έχει μεν πραγματοποιηθεί πρόοδος από χθες, ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, προσθέτοντας ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς.

Το Βrussels Group συνεχίζει τη δουλειά του, ανέφερε ο κ. Ντομπρόφσκις επαναλαμβάνοντας ότι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκονται ζητήματα, όπως ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, η αγορά εργασίας και η δημόσια διοίκηση.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι είναι «δυνατή» η επίτευξη μιας συμφωνίας, όμως, σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει η Αθήνα, «δεν είναι ακριβές να λέμε ότι έχουν διανυθεί τα τρία τέταρτα του δρόμου».

«Αρχίζουμε να βλέπουμε σχέδια μεταρρυθμίσεων που έχουν ουσία», υποστήριξε ο Γάλλος Επίτροπος στον ραδιοφωνικό σταθμό France Culture στο περιθώριο της συνόδου της G7 στη Δρέσδη.