Λαβρόφ: Θα εξετάσουμε αίτημα βοήθειας, αν το καταθέσει η Ελλάδα

16.21
Κοτζιάς: Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο της αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη – Τα προβλήματα θα πρέπει να επιλυθούν μέσω της διπλωματίας – Διαφορετικά, θα αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση
 
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συμφωνήθηκε η αναθέρμανση και επιτάχυνση των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλους τους τομείς.
 
Τις ανησυχίες του για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ευρώπη διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνομιλίες που είχε σήμερα με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην ήπειρο. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο της αποσταθεροποίησης. Η Ελλάδα θέλει να εξηγήσει στους εταίρους της ότι όλα τα προβλήματα θα πρέπει να επιλυθούν μέσω της διπλωματίας, μέσω των διαπραγματεύσεων. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.
 
«Αυτό που δήλωσα στον κύριο υπουργό είναι ότι εμείς έχουμε μια αρχή στην αντιμετώπιση της Ρωσίας, την αρχή ότι η Ευρώπη και εμείς πρέπει πάντα να δείχνουμε σεβασμό σε μια μεγάλη δύναμη που μπορεί και πάντα έπαιξε, όταν ήταν δυνατό, ένα ειρηνικό ρόλο στην Ευρώπη», ανέφερε ο έλληνας ΥΠΕΞ.
 
Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του προς τη Ρωσία για τη σταθερή της θέση υπέρ της Κύπρου υπογραμμίζοντας ότι «η σχέση μας με τη Ρωσία είναι μια σχέση ειλικρινούς φιλίας». Ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε: «Αυτό που δήλωσα στον κύριο υπουργό είναι ότι εμείς έχουμε μια αρχή στην αντιμετώπιση της Ρωσίας, την αρχή ότι η Ευρώπη και εμείς πρέπει πάντα να δείχνουμε σεβασμό σε μια μεγάλη δύναμη που μπορεί και πάντα έπαιξε, όταν ήταν δυνατό, ένα ειρηνικό ρόλο στην Ευρώπη».
 
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Εκτιμούμε την εποικοδομητική θέση της Ελλάδας στις σχέσεις Μόσχας – Ε.Ε.», ενώ δεν δίστασε να εκφράσει τη στήριξή του, λέγοντας πως η Ρωσία θα εξετάσει αίτημα βοήθειας προς τη χώρα μας, εάν το καταθέσει η Ελλάδα. 
 
Αξίζει να σημειωθεί η θέση που διατύπωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, πως εξίσου Ελλάδα και Ρωσία υποστηρίζουν έναν «ενιαίο χώρο ασφαλείας που θα εκτείνεται από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό».
 
Ο κ. Λαβρόφ σήμερα θα μεταβεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας για να συμμετάσχει στη συνάντηση των Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ με τους Βλαντιμίρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο, για αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση.

protothema.gr