«Λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες. Ποιες είναι οι δόσεις; Ικανοποίηση από Τσακαλώτο

06.43

Σε συμφωνία επί της αρχής για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το ύψος της επόμενης δόσης, καθώς και σε έναν «οδικό χάρτη» για το χρέος, κατέληξε το Eurogroup, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση. 

Πιο πιθανή, πλέον, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθούν οι όροι που έθεσε το Ταμείο. 

Πιο συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφώνησαν πως η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν αλλά παραμένουν ανοιχτά τρία ζητήματα: το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, η διευθέτηση των κόκκινων δανείων και τα διόδια της Εγνατίας οδού. 

Η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 10,3 δισ. ευρώ, θα χορηγηθεί σε δύο τμήματα: Το μεγαλύτερο μέρος (7,5 δισ. ευρώ) θα δοθεί τον προσεχή Ιούνιο και το υπόλοιπο (2,8 δισ. ευρώ) έπειτα από τρεις μήνες (τον Σεπτέμβριο).

Για να λάβει η Ελλάδα το δεύτερο μέρος της δόσης, θα πρέπει η Αθήνα να προχωρήσει στα αναγκαία μέτρα (Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων – τράπεζες – ενέργεια). Όπως είπε ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, όλα αυτά είναι προαπαιτούμενα που οι «Θεσμοί» θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι θα εφαρμοστούν στο 100% από την ελληνική κυβέρνηση.

Επίσης, η Ευρωομάδα συμφώνησε στο ακόλουθο επίπεδο αναφοράς για ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (δηλαδή το ανώτατο ποσοστό του ΑΕΠ που θα δίνει η Ελλάδα για να πληρώνει τόκους και χρεολύσια): το επίπεδο θα παραμείνει κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, ωστόσο στη συνέχεια θα ανέλθει έως το 20% του ΑΕΠ.

Γ. Ντάισελμπλουμ: «Έχουμε συμφωνία…»

Για πλήρη συμφωνία της Ελλάδας με τους Θεσμούς τόσο στο κομμάτι της αξιολόγησης όσο και στον «οδικό χάρτη» για τη βιωσιμότητα του χρέους έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το μαραθώνιο Eurogroup.

«Έχουμε συμφωνία στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που ψήφισε η ελληνική πλευρά το οποίο θα εξετάσουν οι Θεσμοί. Υπάρχει και ο μηχανισμός ρύθμισης του ελλείμματος (κόφτης)» σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ ξεκλειδώνοντας δόση ύψους 10,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία θα εκταμιευτεί σε διαφορετικές φάσεις.

«Είναι πολύ καλά νέα αυτά», σημείωσε, για να προσθέσει ότι «το πρόγραμμα είναι σε καλή τροχιά και η Ελλάδα έχει κάνει πολλά. Αυτό θα έπρεπε να οδηγήσει σε θετικό συμπέρασμα της πρώτης αξιολόγησης. Υποσχεθήκαμε να συζητήσουμε για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το κάναμε. Είπαμε να δούμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Επί της μεθοδολογίας έχουμε καταλήξει σε συμφωνία», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να παρουσιάσει η Ελλάδα, αυτό ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, ωστόσο -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- δεν θα υπάρχει αναφορά για τα επόμενα έτη. Νωρίτερα, υπήρξαν πληροφορίες ότι η Γερμανία ζητά από την Ελλάδα να παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2028 – και 1,5% από το 2029 ώς το 2040. 

Πιο πιθανή πλέον η συμμετοχή του ΔΝΤ

Στο θέμα του χρέους επιχειρήθηκε γεφύρωμα των διαφορών ανάμεσα σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία στα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, καθώς και σ' έναν μηχανισμό μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Ο Πολ Τόμσεν χαιρέτισε το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία «για τη μεθοδολογία και τους στόχους» σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.

Επίσης, τόνισε πως στο συγκεκριμένο ζήτημα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέδειξε «ευλυγισία»: «Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες».

Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, το ΔΝΤ εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από το τέλος του χρόνου. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, θα προηγηθούν δύο βήματα: μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν σήμερα.

Από την πλευρά του, ο Πολ Τόμσεν σημείωσε πως θα πρέπει να ανοίξει η αγορά των δανείων στην Ελλάδα, καθώς και να λυθούν τα ανοιχτά ζητήματα στο συνταξιοδοτικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ υπογράμμισε πως μόνο εάν ικανοποιηθεί το Ταμείο, θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Ειδικότερα, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι το Ταμείο θα επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2016, εφόσον η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους δείξει ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα λειτουργήσουν.

Όπως είπε, το «κλειδί» είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να σταθεί στα δικά της πόδια, στο τέλος της περιόδου του προγράμματος (το 2018). Σε διαφορετική περίπτωση, ο Τόμσεν προειδοποίησε πως δεν θα υπάρξει θετική εισήγηση προς το δ.σ. του Ταμείου για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. 

Ικανοποίηση από Τσακαλώτο

Λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των συνομιλιών, όσο και την αισιοδοξία του ότι η συνολική συμφωνία θα αποτελέσει την αρχή εξόδου της χώρας από τον φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης.

Μετά από 11 ώρες συνομιλιών φτάσαμε σε συμφωνία… Ελπίζαμε σε δόση μεταξύ 9 και 11 δισ. ευρώ, τελικά θα είναι 10,3 δισ. ευρώ

Όπως υποστήριξε, ένα τμήμα της δόσης προορίζεται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Όσον αφορά τη συμφωνία για το χρέος, ανέφερε ότι κάποια μέτρα θα εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης και έως τη λήξη του προγράμματος.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία και για μέτρα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν το 2018, αλλά ήδη γνωρίζουμε τη μορφή τους, καθώς επίσης συμφωνία και για λήψη μέτρων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

efsyn