Λειτουργία Κέντρου Κοινότητας στον Δήμο Πλατανιά

11.10

Τις νέες δράσεις και τα προγράμματα κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας που πρόκειται να «τρέξουν» το αμέσως επόμενο διάστημα από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΕΠ) Κρήτη 2014-2020», είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πλατανιά κ. Γαβριήλ Κουρής με την προϊσταμένη κα. Μ. Κασωτάκη και στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Κρήτης, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Απριλίου, στο Ηράκλειο, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκη.

Στο επίκεντρο της ανωτέρω συνάντησης ? στην οποία είχαν προσκληθεί όλοι οι δήμοι του νησιού και η οποία είχε τεχνικό χαρακτήρα ? βρέθηκε η λειτουργία των «Κέντρων Κοινότητας» – των λεγόμενων και ΚΕΠ Αλληλεγγύης – τα οποία θα λειτουργήσουν σε Δήμους άνω των 10.000 κατοίκων και τα οποία θα έχουν ως αρμοδιότητα το σχεδιασμό, το συντονισμό και την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής πολιτικής και προστασίας καθώς και την  υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες, που υλοποιούνται στην περιοχή λειτουργίας τους. Όπως επίσης έγινε γνωστό, για το Δήμο Πλατανιά προβλέπεται η λειτουργία και στελέχωση ενός Κέντρου Κοινότητας.

Αναφερόμενος στην εν λόγω δράση ο κ. Κουρής τη χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική, καθώς θα συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών ευπαθών κοινωνικών ομάδων» ενώ όπως τόνισε «είναι σημαντικό το ότι οι εν λόγω δομές θα είναι λειτουργικά ενταγμένες στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, γεγονός που θα συμβάλει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και παρακολούθηση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους».

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πλατανιά κατέθεσε, στη διάρκεια της συνάντησης ? στην οποία συμμετείχε και η προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου Πλατανιά κα. Ολγα Μπερτσουλάκη – μια σειρά από προτάσεις/παρατηρήσεις σε σχέση με τη βέλτιστη λειτουργία των εν λόγω δομών, τη στελέχωση τους και τη βιωσιμότητα αυτών για την περίοδο μετά τη λήξη της συγχρηματοδοτούμενης περιόδου».