Λιγοστεύουν οι Έλληνες εργαζόμενοι στον Τουρισμό – “Να γίνουν ανθρώπινες οι συνθήκες”

17.33

Όπως οι παραγωγοί αυτήν την περίοδο ψάχνουν εργάτες γης με το σταγονόμετρο έτσι θα ψάχνουν και του χρόνου οι επιχειρηματίες στον τουριστικό κλάδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για την Κρήτη θα λείψουν το 2023 περίπου 10.000 εργατικά χέρια. Οι 7.000 στο Ηράκλειο, που είναι ένας αριθμός διπλάσιος από τον φετινό και στα Χανιά οι υπόλοιπες 3.000, καθώς το καλοκαίρι από τον νομό έλειψαν τουλάχιστον 1.500 άτομα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στο βοηθητικό προσωπικό στις κουζίνες αλλά και σε μάγειρες, και όπως σημειώνουν οι συνδικαλιστές του κλάδου, αν δεν αλλάξει κάτι στους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, οι οποίες είναι εξαντλητικές, όσο και να αυξάνονται οι τουρίστες δε θα υπάρχει το προσωπικό για να τους εξυπηρετήσει και θα αναζητηθούν φθηνά εργατικά χέρια από τρίτες χώρες.

Ο χαμηλότερος μισθός στα ξενοδοχεία είναι 750 ευρώ, με 8 ρεπό τον μήνα και με τρεις μήνες ταμείο ανεργίας μετά το κλείσιμο της σεζόν. Για τους λόγους αυτούς στράφηκαν οι εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους τονίζει ο κ. Μπαμιάκης.

Συνολικά και με τον κλάδο του επισιτισμού οι ελλείψεις στην Κρήτη αναμένεται να αγγίξουν τις 20.000 ενώ ο κ. Μπαμιάκης σημειώνει ότι τα χρόνια της πανδημίας το 20% των ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει αποχωρήσει από το επάγγελμα.