Λιβύη: Δεκάδες νεκροί στη μάχη για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης

09.47
Λιβύη
Περισσότεροι από 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 120 τραυματίστηκαν μετά τις 13 Ιουλίου και το νέο ξέσπασμα των συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων ομάδων πολιτοφυλακής για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης, στη Λιβύη σύμφωνα με αναφορές από το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Η εκτίμηση δεν λαμβάνει υπόψη τα θύματα των συγκρούσεων της Κυριακής που ήταν η πιο βίαιη ημέρα αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις που απειλούν να βυθίσουν τη χώρα εκ νέου σε εμφύλιο πόλεμο.

Το αεροδρόμιο της Τρίπολης έχει κλείσει από τις 13 Ιουλίου, όταν ξεκίνησε η επίθεση ισλαμιστών παραστρατιωτικών ομάδων που εδρεύουν στη Μισράτα, 200 χλμ ανατολικά της Τρίπολης.

Οι συγκεκριμένες ομάδες θέλουν να εκδιώξουν από το αεροδρόμιο τις ταξιαρχίες Ζιντάν που ελέγχουν την περιοχή από το 2011, όπως και πολλά ακόμα σημεία στα νότια της λιβυκής πρωτεύουσας.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στο αεροδρόμιο, καταστρέφοντας πολλές εγκαταστάσεις και αρκετά λιβυκά αεροσκάφη.

Οι μάχες έχουν αναβιώσει τους φόβους για επέκταση του εμφυλίου και ενώ η χώρα εξακολουθεί να περιμένει την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 25 Ιουνίου. 

Σύμφωνα με παρατηρητές το φιλελεύθερο κίνημα θα επικρατήσει κατακτώντας περισσότερες έδρες από τους ισλαμιστές οι οποίοι προσπαθούν να κερδίσουν με στρατιωτικά μέσα καθώς χάνουν στον εκλογικό στίβο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό